Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Collectie

Opgelet

Museum gesloten voor restauratie

Museum Vleeshuis is voor lange tijd gesloten voor restauratie. De werken starten in 2025. Zowel de buitenschil als het interieur van het monument en museum worden grondig aangepakt. Lees meer

Gebouw en collectie

Een monumentaal gebouw

De geschiedenis van het Vleeshuis gaat terug tot diep in de middeleeuwen. Het gebouw, dat meer dan vijf eeuwen oud is, was ooit nog een gildehuis en vleeshal en biedt vandaag onderdak aan een muziekmuseum.

Museum Vleeshuis blikt terug op achthonderd jaar muziek en dans in de stad. De museumcollectie telt bijna 4.000 muziekobjecten. De hele collectie kan je nu online raadplegen.

NAAR COLLECTIE ONLINE

Vlaamse topstukken

Verschillende stukken uit onze collectie zijn door Vlaanderen erkend als zeldzaam en onmisbaar. Zij kregen een plek op de Vlaamse Topstukkenlijst.

Bespeelbare instrumenten

Een aantal muziekinstrumenten uit de museumcollectie worden bespeeld door onze klankmeesters. Sommige historische instrumenten zijn ondanks hun oude leeftijd gerestaureerd naar bespeelbare toestand, andere werden gecreëerd met elk hun eigen verhaal.

De muziekkamer van Gaspar Duarte

Het Snijders&Rockoxhuis nodigde Museum Vleeshuis uit om een muziekkamer in te richten en de klank van het 17e eeuwse Antwerpen terug tot leven te wekken.

Werkkamer Wannes Van de Velde

De werkkamer van Wannes Van de Velde kreeg in 2019 een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis. Alles tezamen gaat het om bijna 1500 objecten die Wannes inspireerden of een reflectie zijn van zijn creatieve scheppingsproces.

Collectie Ghysels

In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap de orgelcollectie van Jef Ghysels, een bekend verzamelaar van dans- en kermisorgels. Zes jaar later kwam de orgelcollectie in beheer van Museum Vleeshuis.

Onze collectie groeit

De collectie van het Vleeshuis breidt nog steeds uit. Ontdek hier welke objecten er aan de collectie werden toegevoegd.

Collectie op reis

De muziekinstrumenten en andere objecten uit onze collectie gaan ook wel eens graag op reis, naar binnen- en buitenland. Op deze pagina ontdek je welke objecten op dit ogenblik elders te zien zijn.

Doorzoek onze collectie online

De collectie van het museum telt bijna 4.000 muziekobjecten. De hele collectie kan je nu online raadplegen.

Antwerpen Klavecimbelstad

Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad bracht het museum tussen 2018 en 2020 dat rijke verleden en die bijzondere collectie tot leven.

Ook interessant

Museum Vleeshuis steunt vakmanschap

Denkende handen aan het werk

Vakmanschap steunen, dat doen we door het borgen, documenteren, beschermen en stimuleren van instrumentenbouw. Samen met bouwers en musici creëren we instrumenten en muziek. Zo blijft ons kostbare muziekerfgoed levende materie.

Museum Vleeshuis op Google Arts & Culture

Een wandeling maken door een muzikaal schilderij? Een klavecimbel onderzoeken vanuit je zetel? Tussen de snaren duiken van een piano? Dankzij Google Arts & Culture ontdek je de museumcollectie op een heel andere manier.

Museum gesloten? Toch kan je ons bezoeken

Museum Vleeshuis bij je thuis

Het museum is gesloten voor restauratie, maar online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, doorzoek onze collectie vanuit je luie zetel, luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify en ontdek onze boeiende collectieverhalen op Google Arts & Culture.

De muziekkamer van Gaspar Duarte

Het Snijders&Rockoxhuis nodigde Museum Vleeshuis uit om een muziekkamer in te richten en de klank van het 17e eeuwse Antwerpen terug tot leven te wekken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief