Schatkamer: Wannes Van de Velde

Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje

In de mini-expo focust het museum op Wannes' bijzondere band met De Neus en (de klank van) het Antwerpse poppentheater, aan de hand van Wannes' eigen poesjepoppen en toneelteksten.

• samedi 24 avril 2021 jusqu'à ce que vendredi 31 décembre 2021 de 10:00 à 17:00

Het lied van de Neus: Wannes en de Poesje

Antwerpen kent een lange traditie op het gebied van poppentheater, de Poesje. Vanaf het einde van de 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw was het Poesjetheater van de Repenstraat, naast het Vleeshuis, het belangrijkste in zijn soort. In 1966 liet Wannes Van de Velde er zich door inspireren voor Het lied van de Neus, een protestlied waarin de populairste poesjepop, De Neus, over de afbraak van de Vleeshuiswijk zingt. Later creëerde Wannes zijn eigen poppentheater: hij maakte de poppen, schreef de teksten en de muziek en voerde de stukken mee uit. Voor Wannes was het poppentheater 'muzikaliteit, ritme, spanning, pure klank’.

In de focuspresentatie in de Schatkamer kan je een selectie van Wannes’ poesjepoppen, ontwerptekeningen, decorstukken en teksten ontdekken. Op deze kleine oppervlakte krijg je een mooi beeld van de grote, veelzijdige artiest Wannes Van de Velde.