Overslaan en naar de inhoud gaan

Museum Vleeshuis op Spotify

Museum Vleeshuis brengt graag muziek in je leven. Door concerten in het Vleeshuis, maar ook met deze afspeellijsten voor bij je thuis. Meer dan 20 afspeellijsten staan ondertussen voor je klaar. Muziek aan, zet je gemakkelijk, ogen dicht en waan je in het Vleeshuis.

Museum Vleeshuis

De klank van...de Vleeshuisinstrumenten

De instrumenten in de collectie van Museum Vleeshuis zijn de voorbije decennia vaak gebruikt voor opnames door onder meer Jos Van Immerseel, Ewald Demeyere, Blandine Verlet, Nicolas Callot & Lucas Blondeel, Ton Koopman, Andreas Staier, Lambert Orkis en vele anderen. Wij maakten een kleine selectie.

De klank van... de Vleeshuismusici

Museum Vleeshuis werkt met heel wat musici samen. Sommige onder hen zijn de ambassadeurs van onze bespeelbare instrumenten, zoals Korneel Bernolet, Bart Rodyns, Lisa Goldberg, Thomas Boodts, Joris Verdin en Piet Kuijken.

De klank van... Antwerpen Klavecimbelstad

Museum Vleeshuis bewaart de tweede grootste collectie Antwerpse klavecimbels, gebouwd in de 17de en de 18de eeuw door onder meer Ruckers-Couche en Dulcken. Deze speellijst combineert opnames van instrumenten uit onze collectie, kopieën van onze instrumenten, of instrumenten uit andere collecties.

Actueel

De klank van ... Wannes Van de Velde

Voor wie niet vertrouwd is met zijn repertoire, maakten we een Spotifylijst met liederen van Wannes en andere artiesten die door hem geïnspireerd raakten.

De klank van ... Paul van Ostaijens 'Bezette Stad'

In 2021 is het precies honderd jaar geleden dat de bundel “Bezette stad” van de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen (1896 - 1928) verscheen. De collega’s van het Letterenhuis besteden daar, onder meer met een tentoonstelling, uitgebreid aandacht aan. Wij doken ondertussen in onze platenkast een haalden muziek boven uit de periode 1914-1921, de jaren waarin Van Ostaijens baanbrekende dichtbundel vorm kreeg en verscheen.

800 jaar muziek in de stad

De klank van... Gilbert van Schoonbeke en de vroege 16de eeuw

In 2019 vierde Museum Vleeshuis de muzikale wereld van stadsontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke (1519-1556). Hoogtepunt was de bruikleen uit de collectie van The Phoebus Foundation van een zelden eerder getoond 16de-eeuw schilderij uit de omgeving van de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel.

De klank van... de familie Duarte en de 17de eeuw

De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. In het Snijders&Rockoxhuis kan je de muziekkamer ontdekken die we rond hun leven maakten.

De klank van... de Antwerpse kerken (17de-18de eeuw)

Welke muziek lag er op de prachtige 18de-eeuwse koorlessenaar (uit de kathedraal) die we in Museum Vleeshuis bewaren? En wat kon je in de 17de en 18de eeuw in de Antwerpse kerken horen? 'Niet zo bijzonder veel', beweerde Charles Burney (1775). Wij geven hem graag ongelijk met deze luisterlijst!

De klank van... Antwerpen in de 18de eeuw

De Antwerpse 18de eeuw was een eeuw vol contrasten. Hoewel de stad economisch door een dal ging, klonk er op vele plaatsen muziek: in de kerk, op straat, in het theater of thuis. O.a. de beiaard, de klavecimbels van Dulcken en de vele muziekdrukken zorgden voor de soundtrack van een stad in crisis.

De klank van...Teresa Imer en de 18de eeuw

Van 30 januari tot en met 28 juni 2020 staat de operadiva Teresa Imer (Venetië, 1723 - Londen, 1797) centraal in de Schatkamer van het museum. De eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera én de moeder van de dochter van Casanova. Deze speellijst laat zich inspireren door haar leven.

De klank van de stad

De klank van... de Antwerpse muziekkiosken

Een stralende zondag in Antwerpen omstreeks 1900. Op de vele kiosken doorheen de stad klinkt muziek. Deze speellijst neemt je mee op tocht langs enkele kiosken en de fanfares, militaire muziekkapellen en andere blaasorkesten die er optreden. Met dansmuziek en operahits. En we eindigen op de kade!

De klank van... koper: fanfares, harmonieën en brassbands

Fanfares, harmonieën, concert- en brassbands: in de kelder van Museum Vleeshuis vind je heel wat sporen van deze rijke muziekcultuur. Wat ongeveer 2 eeuwen geleden begon met militaire blazerskapellen is vandaag een levendige en hippe muziekscene, in binnen- en buiteland. Wij nemen je mee op reis!

De klank van... opera in Antwerpen (1682-1933)

In het najaar van 1682 klinkt in een kleine theaterzaal aan de Grote Markt voor het eerst opera in Antwerpen. Een miniatuurorkest brengt er muziek van de Franse hofcomponist Jean-Baptiste Lully. Het is het begin van een operatraditie die onafgebroken doorloopt tot vandaag. Op basis van de overgeleverde affiches en programma’s neemt Museum Vleeshuis je mee naar de eerste twee eeuwen operamuziek in Antwerpen.

De klank van... Museum Plantin-Moretus

Maak een muzikale wandeling door het leven van Christoffel Plantin en het museum dat aan hem en zijn nalatenschap is gewijd. Op vraag van Museum Plantin-Moretus stelde Museum Vleeshuis een luisterlijst samen voor Plantin, met muziek die hij of zijn Antwerpse collega’s uitgaven tussen 1550 en 1700.

Inspirerende schilderijen

De klank van... "Zondagmiddag op Sint-Anneke"

Tot het einde van 2021 kan je in Museum Vleeshuis een bijzondere bruikleen ontdekken: 'Zondagmiddag op Sint-Anneke'. Louis Van Engelen, die het werk schilderde in 1887, gaf het Vleeshuis én componist Peter Benoit een prominente plek. Deze speellijst laat zich inspireren door het schilderij.

De klank van... "Vastenavondbal in Danszaal Rubens"

In de kelder van Museum Vleeshuis ontdek je een schilderij waar de kleuren vanaf spatten: "Vastenavond in Danszaal Rubens" van Emile Gastemans. Maar hoe klonk een bal in beroemde en beruchte danszaal in de Carnotstraat, zo omstreeks 1890? Of in een van de vele andere balzalen van Antwerpen?

De klank van... de smakelijke schilderijen van Frans Snijders

Op de eerste verdieping van Museum Vleeshuis kan je binnenkort drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen in een verrassende presentatie van Walter Van Beirendonck. Wij lieten ons inspireren tot deze speellijst.

De klank van... Hondecoeters "Vogelconcert"

Melchior de Hondecoeter 1636-1695) is een van de bekendste 17de-eeuwse schilders van vogels. Zijn "Vogelconcert" is dan ook een topstuk in Museum Vleeshuis. Maar ook barokcomponisten lieten zich graag inspireren door de klank van zangvogels. En dat inspireerde ons dan weer.

De keuze van ...

De keuze van ... Jeroen Olyslaegers

"Muziek is een vriend bij blijdschap en een medicijn bij verdriet": die spreuk stond in de 17de eeuw wel eens op klavecimbeldeksels. Wij vroegen Jeroen Olyslaegers welke muziek voor hem een vriend en een medicijn is, of een bron van inspiratie bij het schrijven natuurlijk.

De keuze van... Bart Rodyns

"Musica Dei Donum", "Muziek is een geschenk van God": in de 17de eeuw versierde die spreuk al eens een klavecimbeldeksel. Wij vroegen Bart Rodyns - klavierspeler, artistiek leider van Euterpe Baroque Consort en gids van onze Klavierklanken - welke albums hem in hogere sferen brengen.

De keuze van... Jan Dewilde

Jan Dewilde, coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en hoofdbibliothecaris van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen is dé specialist van de Vlaamse muziek uit de 19de eeuw. De ideale man dus om een luisterlijst samen te stellen onder de titel "De Antwerpse Romantiek"!

De keuze van... Hildegard Van de Velde

"Musica magnorum solamen dulce laborum", "Muziek is de zoete verlichtster van de arbeid." Hildegard Van de Velde is niet alleen de conservator van het prachtige Snijders&Rockoxhuis, ze is ook een groot muziekliefhebber. Welke klanken verlichten haar arbeid en brengen vreugde? Luister snel!

De keuze van ... Marlies De Munck

Auteur en muziekfilosofe Marlies De Munck maakte een luisterlijst bij twee boeken die ze in Museum Vleeshuis voorstelde. Samen met de luisteraar vliegt Marlies in vogelvlucht door de geschiedenis van de Westerse klassieke muziek. “Op zoek naar haar eigen stem gaat de muziek de strijd aan met de taal en keert de verhoudingen om.”

De keuze van... het Vleeshuisteam

De medewerkers van Museum Vleeshuis bladerden door hun platen- en cd-kasten en snuisterden door hun iTunes- en Spotify-speellijsten. Het resultaat: een eclectische luisterlijst waar wij zelf vrolijk van worden... en jij hopelijk ook!

De keuze van ... het Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt zijn bezoekers uit op een bewogen reis in de voetsporen van de landverhuizers. Geïnspireerd door thema's als vertrekken, onderweg zijn, een nieuwe thuis, scheepvaart en Amerika/New York maakten de collega's van het Red Star Line Museum een bijzondere luisterlijst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief