Overslaan en naar de inhoud gaan
UNKS0380

Antwerpen Klavecimbelstad concert #4: Korneel Bernolet

CD-presentatie Grand Tour

Op 29 november 2021 stelt klavecinist Korneel Bernolet zijn nieuwste cd voor in Museum Vleeshuis, de plek waar hij de cd een jaar eerder opnam. Het prachtige Dulcken-klavecimbel staat centraal in een muzikale reis door 18de-eeuwse Europa.

1747 is het jaar waarin Joannes Daniel Dulcken een van de mooiste klavecimbels ooit bouwde. Dat instrument, eigendom van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, staat sinds 1967 in Museum Vleeshuis, en dankzij klavecinist Korneel Bernolet en zijn nieuwste cd Grand Tour kan je genieten van de klank ervan. 

Voor Grand Tour besloot Korneel om repertoire te zoeken dat omstreeks 1747 werd gecomponeerd. Het resultaat is een rondreis door Europa anno 1747: Frankrijk, Italië, Engeland, Duitsland én... Gent, want uit die laatste stad is Josse Boutmy afkomstig. Twee van Boutmy’s klavecimbelsuites klinken naast Johann Sebastian Bachs delicate Ricercar a 3 (uit Das Musicalische Opfer, BWV 1079), twee sonates van Domenico Scarlatti, La Dauphine van Jean-Philippe Rameau, een viola da gamba-suite van Antoine Forqueray, bewerkt door Jean-Baptiste Forqueray, en een nooit eerder opgenomen concerto (HWV 305b) van George Frideric Handel. Korneel Bernolet nam Grand Tour op in het Vleeshuis in het najaar van 2020. Drie nachten lang maakte hij gebruik van de stilte tijdens de lockdown. Het maakt dat de muziek des te intenser klinkt.

Korneel stelt Grand Tour op 29 november 2021 voor in het museum. Daarbij bespeelt hij, uiteraard, het Dulcken-klavecimbel.

  Over Korneel Bernolet

  Korneel Bernolet is actief als dirigent, historisch klavierspeler, docent en opname-ingenieur.

  Hij leidt zijn eigen Apotheosis Orchestra dat internationale referentie-opnames maakte met muziek van onder meer Rameau, Bernier en Benda; en treedt aan als gastdirigent bij Anima Eterna Brugge, Collegium Vocale Gent (waar hij net als bij het Vlaams Radiokoor ook koordirigent is), Il Gardellino, Symfonieorkest Vlaanderen, Bach Akademie Australia, Muziektheater Transparant, International Opera Academy...

  Als assistent-dirigent van Christophe Rousset werkt hij aan de meest prestigieuze huizen (waaronder Teatro alla Scala Milaan, Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, De Munt Brussel, Opéra National du Rhin, de Philharmonies van Keulen, Parijs, Essen...).

  Naast een wereldwijde solocarrière (van Europa tot Australie en Zuid-Korea) wordt hij als continuospeler op klavecimbel, pianoforte en orgel uitgenodigd bij Les Talens Lyriques, Il Gardellino, Collegium Vocale Gent, Concertgebouworkest Amsterdam, Staatskapelle Dresden, B'Rock, Scherzi Musicali, La Petite Bande...

  Hij is hoofdvakdocent klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en als dusdanig ook titularis en ambassadeur van het beroemde Dulcken 1747-klavecimbel in Museum Vleeshuis.

  Over de concertreeks 'Antwerpen Klavecimbelstad'

  In deze concertreeks laten we de klankrijkdom van de Antwerpse Klavecimbels herleven. Jonge musici en gevestigde waarden van over de hele wereld bespelen historische instrumenten of moderne kopieën van uiteenlopende bouwers.

  • #1: Catalina Vicens (4 juni 2019)
  • #2: Pieter-Jan Belder (14 oktober 2019)
  • #3: Peter Waldner (5 februari 2020)

  Praktisch

  • Korneel Bernolet bespeelt het klavecimbel van Joannes Daniel Dulcken, Antwerpen, 1747
  • Maandag 29 november 2021 om 20 uur
  • tickets: 5 euro
  • tickets zijn online te koop of aan de balie van het museum van donderdag t/m zondag tussen 10 en 17 uur
  • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas zal nodig hebben.
  • Na aanvang van het concert blijven de zaaldeur gesloten. Kom dus op tijd.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief