Overslaan en naar de inhoud gaan

Beiaardconcert: Greenpath

Door gastbeiaardiers Joseph Min (USA) & Claire Janezic (USA)

De twee jonge Amerikanen Joseph Min en Claire Janezic tonen hun talenten in een gecombineerd programma: met barokwerken, Disney-songs, de ophefmakende Ciacona van Geert D’hollander, en ze eindigen 4-handig met het filmthema Greenpath van Christopher Larkin.

  maandag 15 juli 2024 van 20:00 tot 21:00

Programma

 1. Uit Sonata in e a flauto traverso col basso continuo * - Grave - Friederich II der Grosse (1712-1786)
 2. Dos Oruguitas * - Lin-Manuel Miranda (°1980)
 3. Reverie * - Joey Brink (°1988)
 4. Colors of the Wind * - Alan Menken (°1949)
 5. Suite voor luit BWV 998 ** - Johann S. Bach (1685-1750)
  • Preludium
  • Fuga
  • Allegro
    
 6. Sonate 12 ** - Isabella Leonarda (1620-1704)
  • Adagio
  • Allegro, e presto
  • Vivace e lento
  • Spiritoso
  • Tempo primo
  • Aria, Allegro
  • Veloce
    
 7. Ciacona (2010) ** - Geert D’hollander (b.1965)
 8. Greenpath * ** - Christopher Larkin

* Joseph Min
** Claire Janezic

Bewerkingen

 • 1 Boudewijn Zwart; 2 Joey Brink; 4, 8 Joseph Min; 5 Peter Bremer; 6 Thomas Laue

Luisterplekken

Op verschillende plekken in de stad kan je in alle rust genieten van dit beiaardconcert. Probeer een plek te bemachtigen in de buurt van Museum Vleeshuis: op de Ruckersplaats of de Bullinckplaats. Je kan ook terecht in één van de kleine straatjes rond de kathedraal, bijvoorbeeld in De Vlaeykensgang. Andere goede luisterplekken zijn de Grote Markt, de Groenplaats en de Handschoenmarkt, op voorwaarde dat er geen evenementen doorgaan.

Mag het iets meer zijn?

Reserveer dan een betalende luisterplek in de idyllische binnentuin van de 18de-eeuwse Hofkamer, een pronkkamer in rococostijl op een boogscheut van de kathedraal. In de prijs is ook een bezoek aan de Hofkamer met audioguide inbegrepen.

Lees meer

Over de beiaardiers

Beide uitvoerders van dit concert zijn vorig schooljaar summa com lauda afgestudeerd aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen, met Koen Van Assche als hun docent beiaard.

Joseph Min

Joseph Min studeerde voorheen beiaard aan de Universiteit van Chicago, tijdens zijn studies voor architectuur. Hij vervolgt momenteel zijn masterstudie aan de Columbia Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation (GSAPP). Hij bespeelt geregeld de beiaard van de Riverside Church in New York en is ook lid van de Riverside Ringers handbelgroep. Hij heeft onderzoek verricht naar de akoestiek en design van beiaardinstallaties, en hoopt dat dit de architectuur van nieuwe beiaardtorens zal bevorderen. In het verleden heeft hij op zowel piano als beiaard opgetreden voor verschillende evenementen, waaronder Singing Bronze in Chicago, de inauguratie van de president van de Universiteit van Chicago in 2021.

Claire Janezic

Claire Janezic studeerde voorheen beiaard aan de Universiteit van Rochester, waar ze in 2022 afstudeerde met een dubbele major Muziek en Geschiedenis en een minor Audio en Muziektechniek. Claire bracht haar laatste jaar door aan de Universiteit van Rochester als docent beiaard, organiseerde een wekelijkse beiaardconcertreeks en speelde concerten in de Verenigde Staten. In augustus 2023 trad ze op tijdens het Beiaard Wereld Congres en speelde ze een concert in het kader van het Festival voor Oude Muziek in Utrecht (NL). Ze heeft concerten gegeven in de Verenigde Staten, België, Ierland, Duitsland, Litouwen, Frankrijk, Nederland en Denemarken. Claire studeerde vanaf oktober 2023 tot maart 2024 bij Geert D’hollander (de voormalige stadsbeiaardier van Antwerpen) in Bok Tower Gardens in Lake Wales, Florida, waar ze elke week vijf concerten van een half uur verzorgde. Daarna keerde ze terug naar België voor de specialisatiegraad van de Mechelse beiaardschool.

Amerikaanse beiaardmaestro's

Iedereen kent de beiaard vooral als een instrument van de Lage Landen. Toch is er de laatste jaren veel interesse vanuit de Verenigde Staten. Maar liefst vijf Amerikaanse beiaardiers spelen dit jaar tijdens de zomerse beiaardconcerten in de Antwerpse klokkentoren. Hoe komt dat?

Op veel Amerikaanse universiteitscampussen staat een toren die speciaal is gebouwd voor een beiaard. Vaak gaat het om een schenking van een rijke mecenas die het instrument in Europa heeft ontdekt. Lokaal wordt de beiaard gepromoot als een concertinstrument. Het aantal studenten dat de beiaard zo ontdekt is heel groot. Elk jaar is er een intensieve selectieprocedure voor de lokale beiaardklas, waar alleen de meest getalenteerde muzikanten worden toegelaten. Een aantal van deze studenten raakt zo gepassioneerd dat ze na hun studies naar de Mechelse Beiaardschool komen om het felbegeerde beiaarddiploma te behalen.

Over de beiaard

De muziek van de Antwerpse kathedraaltoren is een belangrijk thema in Museum Vleeshuis. Het gaat immers om de klanken die de gewone burgers dagelijks hoorden in de stad. Muzikale modes en smaken werden voor een groot deel bepaald door de beiaard. Hoe dat allemaal in zijn werk ging, kom je in het museum te weten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief