Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

James Ensor en de muziek

James Ensor was naast een bekend kunstschilder ook een groot muziekliefhebber. Hij speelde piano en harmonium, en hij componeerde ook. In de kleine focusexpo James Ensor en de muziek belichten Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis de muziekgrafiek van deze bijzondere kunstenaar.

    donderdag 30 maart 2023 tot zondag 2 juli 2023 van 10:00 tot 17:00

In 1924 vond in de Vlaamse Opera van Antwerpen de première plaats van het ballet La Gamme d’Amour (vertaald als Poppenliefde), bedacht en gecomponeerd door James Ensor (1860-1949). Ensor was een groot muziekliefhebber, speelde piano en harmonium, en hij componeerde ook. La Gamme d’Amour is zijn belangrijkste compositie. In 2016 verwierf Museum Vleeshuis drie schetsen voor decors voor de première van La Gamme d’Amour. Frans Proost en Jeroom Mees, vaste decorontwerpers van de Vlaamse Opera, maakten deze ruwe schetsen in 1923 op basis van ontwerpen van Ensor zelf. De drie schetsen zijn, precies 100 jaar nadat ze werden vervaardigd, het vertrekpunt voor een kleine focuspresentatie rond de muziekgrafiek van Ensor, in samenwerking met het Snijders&Rockoxhuis.

Extra bij de focusexpo

Speciaal voor de presentatie namen Nicolas Callot en Bart Rodyns fragmenten uit het ballet op, gespeeld op een piano en een harmonium uit de late 19de eeuw.

Praktisch

Focusexpo James Ensor en de muziek

  • Van 30 maart t/m 2 juli 2023
  • Te bezoeken tijdens de openingsuren

In samenwerking met het Snijders&Rockoxhuis

Tip

Wie alvast een indruk wil krijgen van onze expo moet zeker de blog van Slow Travel Antwerp eens lezen. 

James Ensor

Meld je aan voor de nieuwsbrief