Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge klavecinisten op slotdag expo Klavier

Op zondag 26 juni - de slotdag van de expo ‘Klavier!’ - laten enkele jonge klavecinisten van zich horen. Zowel in het Snijders&Rockoxhuis als in Museum Vleeshuis kunnen bezoekers genieten van  korte concertjes op replica’s van historische klavierinstrumenten.

zondag 26 juni 2022 van 10:30 tot 16:00

In Museum Vleeshuis wordt een replica van een 17de-eeuws klavecimbel bespeeld (Andreas Ruckers, 1605). In het Snijders&Rockoxhuis bespelen de musici een replica van een moeder-en-kindvirginaal (het kindvirginaal is een kopie van de ottavino van Andreas Ruckers, ca. 1626). Beide instrumenten werden door Jef Van Boven gebouwd.

Lees ook: Klavecimbels voor de 21ste eeuw | Museum Vleeshuis

Het programma op 26 juni ziet er als volgt uit:

uurMuseum VleeshuisSnijders&Rockoxhuis
10.30Pieter-Jan VerhoyenVeera Voordeckers
12.00Pieter-Jan VerhoyenVeera Voordeckers

Vasco PereiraSanderijn Demuynck
15.30Vasco PereiraSanderijn Demuynck

Over de muzikanten

Pieter-Jan Verhoyen

Pieter-Jan Verhoyen (°1996)

is pianist, klavecinist en pianofortist. Hij uit zijn passie voor Vlaams repertoire en historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk zowel op het podium als in zijn cd-opnames. Hij werkt regelmatig samen met ensembles als Anima Eterna Brugge en het Terra Nova Collective en is de pianist van het Ryelandt Trio.

Als piano- en klavecimbelbegeleider werkt Pieter-Jan voor meerder internationale organisaties en is hij veelgevraagd op internationale masterclasses en wedstrijden in Europa en de Verenigde Staten. Pieter-Jan soleerde met het Strijkorkest van de Kust, het orkest van het Stedelijk Conservatorium Brugge en het barokorkest van het Conservatoire Royal de Bruxelles. Pieter-Jan is laureaat van verschillende wedstrijden, waaronder de Sigismundus Lauxmin International Harpsichord Competition en de Steinway pianowedstrijd. Hij studeerde piano, pianoforte en klavecimbel aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel en Amsterdam.

Veera Voordeckers (°1993)

is een veelzijdige klavierspeelster met een passie voor historische klavieren en talen. Na het behalen van een master piano (LUCA School of Arts, 2017) en een master in het tolken (Universiteit Gent, 2018), focust zij zich momenteel op klavecimbel en pianoforte. In 2021 behaalde ze haar bachelor klavecimbel aan de Koninklijke Conservatorium van Brussel in de klas van Bart Naessens. Na een Erasmussemester in ESMAE (Portugal, Porto, Ana Mafalda Castro) vervolgt ze nu haar masteropleiding in Brussel.

Intussen rondt ze haar master pianoforte af bij Claire Chevallier aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, maakt ze deel uit van verschillende ensembles (Le Vecchie Musiche, ensemble Le Petit Sablon, Renconres Sonores, Liebeswander) en geeft ze Nederlands aan anderstaligen in Brussel.

Foto van Vasco Pareira

Vasco Pereira (°1997)

is een Portugese klavecinist en pianofortist. Hij leerde musiceren als autodidact, maar besloot in 2016 te stoppen met zijn bachelorstudies als ingenieur om zijn grote droom waar te maken. Daarom volgde hij aan de ESMAE (Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo do Porto) de bachelor oude muziek / klavecimbel bij Ana Mafalda Castro. Sindsdien nam hij deel aan verschillende concerten en masterclasses in Portugal, Spanje, Frankrijk en België. Hij ontdekte op die manier de wereld van de oude muziek en door zelf te participeren geraakte hij er meer en meer in thuis.

Vasco beëindigde zijn studies in Porto met een schitterend resultaat (19/20) en zet nu zijn muziekstudie verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Bij Bart Naessens volgt hij de masterstudie klavecimbel en tegelijk volgt hij ook de bachelor- én masterstudie pianoforte bij Piet Kuijken. In de competitie ‘Young Musician Award 2018’ kreeg hij een eervolle vermelding. In 2021 verdiende hij de plaats van klavecinist in het ‘Jeune Orchestre Rameau’, dat debuteerde met een concert en een CD-opname in oktober 2021.

Sanderijn Demuynck (°1999)

is een veelzijdige muzikante. Ze heeft een bijzondere liefde voor de oude muziek, en legt zich toe op het pianospel, klavecimbelspel, basso continuo en zang. Momenteel is ze bezig aan haar masteropleiding piano in het Koninklijk Conservatorium Gent en de opleiding klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Verder volgt ze ook zanglessen bij Bart De Kegel als mezzosopraan en deed ze ervaring op in het lesgeven als piano- en klavecimbelleraar.

Sanderijn vormt regelmatig een trio met mezzosopraan Sterre Decru en sopraan Liza Dedapper en wordt dikwijls gevraagd voor het begeleiden van zangers en koren. Onlangs trad ze op in BOZAR met het Belgisch Nationaal Orkest o.l.v. Jonathan Bloxham, en werkte ze samen met Menno Van Delft en Kris Verhelst in een project rond het Concerto voor 4 klavecimbels en orkest van J.S. Bach, geleid door Bart Naessens.

Meld je aan voor de nieuwsbrief