Overslaan en naar de inhoud gaan

Retteketet Muziekkabinet

Festival Oude Muziek

Een festival rond muziek uit de tijd van Rubens in Museum Vleeshuis, de Sint-Ignatiuskapel en de Sint-Jacobskerk. Workshops, concerten, recitals, een vrij podium, een muziekmarkt, rondleidingen, een wandelconcert ...

De vereniging Belgian Early Music Community organiseert samen met enkele partners Retteketet-Muziekkabinet, een festival rond muziek uit de tijd van Rubens.

Het muziekfestival wil op een veelzijdige en kwaliteitsvolle manier oude muziek toegankelijk maken voor een breed publiek, voor jong en oud.

Een rijkelijk gevuld programma met verrassende korte concerten en recitals, masterclasses, speelse workshops, een vrij podium voor de dapperen, een oude muziekmarkt, een gegidste wandeling en een wandelconcert.

Masterclasses

Lecture performance

zaterdag 24 november van 10.30 tot 12.30 uur

In Museum Vleeshuis bevindt zich een wereldvermaarde collectie Antwerpse klavecimbels van het bouwersgeslacht Ruckers: instrumenten die klonken ten tijde van Rubens. Mario Sarrechia geeft een masterclass in de vorm van een lecture recital.

Renaissancefluit

zaterdag 24 november van 11 tot 13 uur

door de Australische fluitiste Kate Clark, die in Nederland woont

Demonstratie draailier en doedelzak

zaterdag 24 november van 13.30 tot 15 uur

door Lief Verbeeck (Muziekatelier Ward de Beer)

Workshops

zaterdag 24 november tussen 9 en 16.30 uur, zondag 25 november tussen 11 en 14 uur

De leraren van het deeltijds kunstonderwijs (DKO) van Antwerpen brengen in de Iganituskapel en in Museum Vleeshuis workshops die ook toegankelijk zijn voor niet-leerlingen.

Hier vind je een overzicht van de verschillende workshops en hoe in te schrijven

Free podium

zondag 25 november van 11 tot 13.30 uur

Amateurs en jonge professionelen kunnen zich aanmelden voor het free podium

Oude muziekmarkt

zaterdag 24 en zondag 25 november van 10 tot 17 uur

Op de eerste verdieping van Museum Vleeshuis vindt een oude muziekmarkt plaats waar je kan kennismaken met instrumentenbouwers uit binnen- en buitenland, uitgevers van facsimiles en partituren, oude muziekverenigingen, ... Er zullen ook enkele demonstraties gegeven worden.

deelnemers:

 • Pierre Ribo: serpentbouwer
 • Jef Van Boven: Moeder & Kind virginaal naar A. Ruckers, klavecimbel naar A. Ruckers, spinet naar A. Delen en klein kostorgel
 • Joseph Moreau: gambabouwer
 • Jan Hermans: historische houtblazers
 • Jean-Pierre Hemmeryckx: viola da gamba
 • JohannesSkorupa: blokfluiten
 • Clarie Sécordel: blokfluiten
 • Internationale Lutherieschool Antwerpen
 • vzw Belgian Early Music Community
 • DKO Antwerpen
 • Siem van der Veen: zink - cornetto
 • de Belgische Luitacademie. Met flitslessen luit, bezoekers mogen een luit proberen en krijgen daarbij wat aanwijzingen
 • Edition Walhall verlag Franz Biersack: antiquariaat - muziekuitgever

Concerten en recitals

Mario Sarrechia

zaterdag 24 november om 10.30 uur

De Belgische klavecinist Mario Sarrechia legt zich al jaren toe op de muziek gerelateerd aan de beroemde klavecimbelbouwers uit de Ruckers-familie. Hun instrumenten hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de verdere klavecimbelbouw-traditie, vooral dan in Frankrijk. Eén van deze instrumenten is het ‘Moeder en Kind’-virginaal, waarvan een kind (een zogenaamd “weesje”) in de collectie van Museum Vleeshuis is opgenomen.

In een lecture-recital zal Sarrechia een link leggen tussen de vernuftigheid van deze instrumenten en welke gevolgen deze hadden voor de muziek die hiervoor geschreven werd. Bijzonder is hoe de traditie van de familie Ruckers zich heeft doorgezet in bijvoorbeeld het unieke instrument van Johannes Dulcken dat zich eveneens in de collectie van het museum bevindt.

Sospiri Ardenti

zaterdag 24 november van 14 tot 15 uur

De naam Sospiri Ardenti (gepassioneerde zuchten) komt uit een liedbundel van de 17de-eeuwse componist Giulio Caccini. Het ensemble Sospiri Ardenti werd gevormd in 1998 om de passie van de leden – muziek uit de laat-16de tot vroeg-18de eeuw – op een levendige manier over te brengen. Julie Comparini, Ellen Delahanty, Jurgen De bruyn en Geert Van Gele zijn afgestudeerd aan diverse conservatoria met specialisatie in historische uitvoeringspraktijk.

Het ensemble brengt een programma rond het thema Muziek voor de Antwerpse familie Duarte.

Kate Clark

zaterdag 24 november van 17 tot 18 uur

Sinds 1988 heeft Kate Clark in heel Europa opgetreden en opgenomen als solist en met kamerensembles (Musica Ad Rhenum, Amphion Ensemble, Cantus Cölln, The Australian Chamber Orchestra) en orkesten (Freiburger Barockorchester, Concerto Köln, Deutsche Händel-Solisten, Rheinische Kantorei, Les Musiciens du Louvre , Le Concert Spirituel, The Australian Brandenburg Orchestra). Kate Clark geeft lezingen en cursussen in Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Israël en Australië en doceert historische fluiten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Zij geeft een Masterclass en brengt een recital op renaissancefluit.

Cannamella

zaterdag 24 november van 20 tot 21.10 uur

Aline Hopchet richtte dit ensemble op in 2004. De naam Cannamella – oud-Italiaans voor zoethoutje, maar ook een klein rieten fluitje – geeft een mooie omschrijving van het ensemble met als basis blokfluiten en dubbelrietblad-instrumenten. Cannamella bespeelt het minder bekende repertoire uit de 16de, 17de en vroege 18de eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van 2 tot 7 personen.

Het ensemble Cannamella brengt naast muziek uit Rubens’ tijd ook de creatie ‘cantate in Monteverdi-stijl’ van Willem Ceuleers op tekst van Leen Huet.

Verder

In kleine ensembles wordt muziek gespeeld uit 't Uitnement Kabinet, een Amsterdamse publicatie van 1646 vol Pavanen, Allemandes, Sarabanden, Couranten en Balletten. Daarnaast zullen ook werken van Andries Pevernage, uitgegeven bij Phalesius in Antwerpen te horen zijn, en stukken uit het Ierste Musyck Boexken van Susato in Antwerpen.

Daarnaast vindt er een wandelconcert plaats in de Sint-Jacobskerk, waar Rubens begraven ligt. Het concert wordt verzorgd door leraren en leerlingen van de academies, onder leiding van de internationaal vermaarde musicus Wim Becu.

Praktisch

 • zaterdag 24 november van 10 tot 21 uur
 • zondag 25 november van 10 tot 17 uur
 • In Museum Vleeshuis (masterclasses, workshops, concerten, vrij podium en bouwersbeurs), de Sint-Ignatiuskapel (workshops) en de Sint-Jacobskerk (wandelconcert)
 • ticket: 15 euro voor het volledige programma (zaterdag én zondag) (5 euro voor -18-jarigen)
 • koop je ticket online
 • Workshops: Vooraf inschrijven is noodzakelijk. De muziek voor de workshop zal op voorhand worden toegestuurd en ingestudeerd. Hier vind je een overzicht van de verschillende workshops en hoe in te schrijven
 • free podium: inschrijven voor het vrij podium kan via deze link
 • Concerten: met een festivalticket kan je alle concerten bijwonen. Er zijn slechts 100 zitplaatsen per concert

Meld je aan voor de nieuwsbrief