Overslaan en naar de inhoud gaan
Brock Steelant

Studienamiddag: "Philippus van Steelant: Een requiem voor Antwerpen"

“Alsof je een schilderij van Rubens in muziek verklankt hoort”, zo omschrijft dirigent Frank Agsteribbe de muziek van de Antwerpse componist Philippus van Steelant (1611-1670). Samen met B'Rock Orchestra en CantoLX maakte Agsteribbe recent een opname van twee requiems die Van Steelant schreef voor de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Naar aanleiding van het verschijnen van de cd organiseert Museum Vleeshuis een studienamiddag. Vijf sprekers vertellen meer over Van Steelants muziek en over de stad waarin hij leefde en werkte. Piet Stryckers en zijn ensemble sluiten de middag af met muziek uit het 17de-eeuwse Antwerpen.

• Verwelkoming door Timothy De Paepe (Museum Vleeshuis)
    • Guido Marnef (Universiteit Antwerpen), over Antwerpen en de Contrareformatie
    • Stefanie Beghein (Odisee), over de muziek- en begrafenispraktijk in het 17de-eeuwse Antwerpen
    • Manon Fauconnier (UCLouvain) & Anne-Emmanuelle Ceulemans (MIM & UCLouvain), over Van Steelants muziekhandschrift in de Brusselse St. Goedelekerk
    • Frank Agsteribbe (Koninklijk Conservatorium Antwerpen), over het Van Steelant-opnameproject
    • Muziek door Piet Stryckers & ensemble

Toegang is gratis, maar registreer je wel vooraf via deze link.

Naar aanleiding van het verschijnen van de cd schreven Stefanie Beghein, Timothy De Paepe en Mirte Maes het Vleeshuis Cahier 'Een requiem voor Antwerpen'. Het cahier en de cd zijn na afloop van de studienamiddag te koop.

Meld je aan voor de nieuwsbrief