Overslaan en naar de inhoud gaan
Fanfare Frederik Beyens

Un cornetto per Anversa. Musica del XVII secolo per due cornetti e organo

Instrument in het voetlicht: Cornetto

    woensdag 22 november 2023 van 14:30 tot 16:00

Museum Vleeshuis kocht vorig jaar (2022) een cornetto, gebouwd door Paolo Fanciullacci, naar een Venetiaans model in hoge stemming (466hz) zoals dat destijds gebruikelijk was. Om deze cornetto te laten klinken bedachten Marleen Leicher en Lambert Colson een mooi programma, met zowel instrumentale als vocale composities, dat alle mogelijkheden van dit prachtige instrument omvat. Naast het instrument van Museum Vleeshuis zullen ze ook hun eigen cornetti laten horen, enkele van dezelfde bouwer Paolo Fanciullacci en andere van andere bouwers maar gebouwd naar eenzelfde Venetiaans model. Ze brengen enerzijds Italiaanse muziek zoals die te Antwerpen rond het midden van de 17 de eeuw geklonken zou kunnen hebben. Anderzijds laten ze composities horen van componisten die tijdens deze periode werkzaam waren in onze contreien. Naast meer bekende Italiaanse componisten en composities zoals deze van Tarquinio Merula en Salamone Rossi , brengen de musici onder andere ook muziek van Ignazio Donati , destijds een zeer gewaardeerde en vooruitstrevende componist, Nicolaas a Kempis die organist was aan de Brusselse Sint-Goedelekerk en wiens muziek gedrukt werd te Antwerpen en enkele motetten in kleine bezetting van Peter Philips ( uit zijn Deliciae Sacrae 1616) die lang werkzaam was te Brussel.

Programma

Meer info volgt.

Musici:

  • Marleen Leicher en Lambert Colson (cornetto),
  • Bart Rodyns (kistorgel)

Marleen Leicher begon te musiceren als kind. Eerst bespeelde ze de blokfluit, dan de piano en later begon ze ook te zingen. Ze studeerde achtereenvolgens blokfluit bij Peter van Heyghen en Bart Coen en behaalde de meestergraden voor blokfluit en pedagogie. Later ging ze zich meer specialiseren in de oude muziek en vervolgens studeerde ze cornetto bij William Dongois en aan de Schola Cantorum te Basel bij Bruce Dickey. Als freelance musicus is Marleen internationaal actief . Ze werkte reeds mee aan toneel-, dans- en operaproducties en vele concerten, en maakte opnames met diverse ensembles zoals Huelgas, Florilegium Musicum, B’Rock Orchestra, Oltremontano, Collegium Vocale, Vox Luminis , In Alto, Musica Fiata en vele andere… Als docent cornetto, blokfluit en kamermuziek werkt ze vaak mee aan stages in binnen- en buitenland en is ze verbonden aan de muziekacademie Ma’Go te Antwerpen, de Poel te Gent en de Académie de Musique in Sint-Lambrechts-Woluwe.

 

Lambert Colson (°1985) begon zijn blokfluitstudies met Françoise Defours en vervolgens met Pedro Memeldorff, Bart Coen, Marleen Leicher, Bruce Dickey en Gebhard David. Hij studeerde af aan vermaarde instellingen zoals het Koninklijk Conservatorium Brussel, het Esmuc in Barcelona, de Schola Cantorum Basiliensis en het HFK in Bremen. Als blokfluit- én als cornettospeler trad hij op met verschillende dirigenten en ensembles zoals Scherzi Musicali (Nicolas Achten), Les Paladins (Jérôme Correas), L’échelle, Oltremontano (Wim Becu), Le Poème Harmonique (Vincent Dumestre), Holland Baroque, La Fenice (Jean Tubéry), Pygmalion (Raphaël Pichon), B’rock, Collegium Vocale (Phillipe Herreweghe), … 

Hij coördineert eigen projecten met zijn ensembles Qualia en InAlto. De recente opnames van InAlto werden geprezen en bekroond door recensenten over heel Europa: Diapason D’Or van het jaar 2017, Choc de Classica, 5 sterren in Rondo Magazin, de keuze van het jaar in zowel Libération als Le Monde… Als onderzoeker schreef hij bijdragen voor La pensée de Midi (Actes Sud). Als leraar gaf hij lezingen en masterclasses in Fondation Royaumont over verschillende onderwerpen, zoals de geschiedenis van Westerse muzieknotatie en Luther en muziek in het Heilig Roomse Rijk. Hij neemt deel aan verschillende masterclasses en geeft cornetto en historische uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en in de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht.

Naast zijn activiteiten als leraar en vanuit een blijvende honger naar kennis over uitvoeringspraktijk werkt Lambert Colson sinds 2017 eveneens als onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij focust er op instrumentenbouw: zijn onderzoeksveld is de identificatie van specifieke modellen voor specifieke repertoires in verschillende Europese musea. Door een onverwacht samenwerkingsverband met choreografe Catherine Contour ontdekte hij het gebruik van hypnose bij het creatieproces. Hij verkent ook de mogelijkheden van zijn instrument door de uitvoering van nieuw werk van eigentijdse componisten zoals Zad Moultaka, Fabrice Fitch en Bernard Focroulle. Verder werkt hij samen met Pop/Rock/Jazz artiesten zoals Shara Worden, Mugison en Efterklang in samenwerking met Box collective. Ten slotte is hij betrokken bij verschillende improvisatieprojecten en werkt zo onder andere samen met An Pierlé, Liesa van der Aa, Emmanuel Baily, Xavier Rogé, Adam Woolf, Franck Vagané, Jon Birdsong, …

 

Bart Rodyns ontving reeds op jonge leeftijd verschillende muziekprijzen. Hij studeerde orgel bij D. Van Handenhoven.  Daarna vervolgde hij zijn orgelstudies aan de conservatoria te Antwerpen & Maastricht. Hij behaalde zijn masterdiploma met grootste onderscheiding. Bart won verschillende wedstrijden te Birmingham (UK), Leiden (NL), Brussel, Halle, Kortrijk… Hij maakte opnames voor de Belgische, Duitse, Nederlandse, Franse, Deense, Zwitserse, Sloveense en Praagse radio en werd genomineerd voor Radio Klara’s muziekprijzen. In 2014 werd hem een ‘gouden label’ uitgereikt. Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA. Bart ontving ook de Cultuurprijs van de Stad Lier vanwege ‘zijn bijzondere verdiensten op het gebied van Cultuur’.

Bart Rodyns is artistiek leider en klavierspeler van Euterpe Baroque Consort. Dit inmiddels befaamde ensemble brengt barokmuziek op historische instrumenten. In 2015 verscheen hun debuut-cd met orgelconcerti van G.F. Haendel en M. Corrette. Deze werd onmiddellijk gevolgd door een cd-release met onuitgegeven muziek van Lierse kapelmeesters (voor Festival van Vlaanderen, Label Phaedra). Samen met Hendrickje van Kerckhove, Eliot Lawson en Lode Leire wekte Bart het historisch flexibele ensemble The Party (1860) weer tot leven, met in de erg originele bezetting een drukwindharmonium. Hoogtepunt van deze groep waren de twee live uitgezonden concerten vanuit het concertgebouw Brugge en een opname voor het label ZeD Classics. Met pianist Nicolas Callot vormt hij een harmonium-pianoduo, waarmee hij een integrale C. Franck-opname maakte (Enigma Records). Daarna verscheen bij Warner Classics in samenwerking met Radio Klara Clara’s Heart, een digitale release met muziek van Clara/Robert Schumann en J. Brahms. Vorig jaar nam het duo ook de cd BACH-SESSIONS op.

Bart is een veelgevraagde gastmuzikant bij concerten en opnames met o.a. Les Muffatti, Oltremontano, Utopia, BachPlus, InAlto, Brussels Philharmonic, Vlaams Radiokoor, Osiris Brass, Symfonieorkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra,…  Hij streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een ‘klavierspeler’ in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium van inmiddels 21 (historische) klavierinstrumenten: klavecimbels, harmoniums, kistorgels, celesta’s,… Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. Ph. E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en alle orgelconcerti van G. F. Haendel. Meermaals was Bart solist bij gerenommeerde orkesten, met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc… .

In september 2019 werd Bart Rodyns aangesteld als professor/hoofdvakdocent orgel, klavecimbel en harmonium aan Fontys Academy of Music and Performing Arts te Tilburg. In juni 2020 werd hij benoemd als titularis-organist van de monumentale Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Hij bespeelt er het unieke historische Van Haeghen (1654)/Forceville (1730)/Delhaye (1824) -orgel, waarschijnlijk het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden. Bovendien neemt hij er sinds november 2021 de uitdagende taak van muziekdirecteur op zich.

Praktisch

  • woensdag 22 november 2023 in Museum Vleeshuis
  • concert: 14.30 - 16 uur; deuren open vanaf 14 uur
  • prijs: 8 euro
  • Online of aan de balie van Museum Vleeshuis.
  • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
  • Na aanvang van het concert blijven de deuren van het Vleeshuis gesloten. Kom dus op tijd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief