Deze historische koperblazers brengen een optocht door de geschiedenis van hun instrumenten. In de vroege 17e eeuw paradeerde de Italiaanse trompetvirtuoos Girolamo Fantini door de straten van Firenze. Zijn virtuositeit zette de natuurtrompet als solo-instrument definitief op de kaart. De trombone was toen echter al meer dan honderd jaar de trouwste blazer in de kerk en op het dorpsplein: in zijn simpelheid was het instrument erg rijk aan muzikale mogelijkheden en het zou maar lichtjes meer evolueren tot de dag van vandaag. Begin 19e eeuw zorgde Adolphe Sax’ uitvinding le cornet à piston dan weer voor een nieuwe revolutie bij de koperblazers: met ventielen konden kornettisten plots alle noten spelen. Een koud kunstje voor grootmeester Jean-Baptiste Arban die met zijn méthode en talloze variatiestukken wereldwijd bekend werd.
Programma:
Muziek van o.a. G. Fantini, O. Lassus, J-B. Arban, Vobaron, A. Simon.
Meer info volgt.
Musici:
- Joren Elsen en Simen Van Mechelen (natuurtrompet, baroktrombone en Franse trombone);
- Nicolas Isabelle en Sander Kintaert (natuurtrompet en cornet à piston)
Simen van Mechelen studeerde Romaanse Filologie aan de Universiteit Antwerpen en muziek aan het Koninklijk Conservatorium van diezelfde stad. Hij was eerst een tijdlang actief als zanger – hij zong bij Currende en het Collegium Vocale Gent – maar ging zich daarna meer en meer toeleggen op het bespelen van de historische trombone. Zijn repertoire gaat van de late Middeleeuwen tot de vroege Romantiek : alta capella, polyfonie, het typische repertoire voor cornetti en trombones en orkestwerk uit de 18° en 19° eeuw. Hij is lid van Les Cornets Noirs en Concerto Palatino en speelt o.a. bij Vox Luminis, Musica Temprana, Weser Renaissance, Huelgas ensemble en Capriccio Stravagante Renaissance Orchestra. Hij speelt regelmatig met toonaangevende orkesten zoals De Nederlandse Bachvereniging, Pygmalion, Cappella Mediterranea, La Cetra, B’Rock, Akamus, Collegium Vocale en het ABO. Hij speelde mee op een honderdtwintigtal cd’s en is sinds 1989 verantwoordelijk voor de boventiteling in de Vlaamse Opera. Hij geeft masterclasses voor het Europese Hanse-Museum in Lübeck.
Nicolas Isabelle (Quebec, Canada) heeft zich als trompettist gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Hij speelt op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. In 2001 besloot hij zijn trompetstudie voort te zetten in Europa, waar hij aanvankelijk bij Thierry Caens aan het conservatorium van Dijon (Frankrijk) studeerde. In 2005 vestigde hij zich in Amsterdam om zich op de oude muziek te richten. Hij behaalde zijn bachelordiploma baroktrompet aan het Conservatorium van Amsterdam bij Friedemann Immer en zijn masterdiploma in natuurtrompet aan de Schola Cantorum Basiliensis (Zwitserland) bij Jean-François Madeuf. Nicolas heeft in heel Europa opgetreden met ensembles als Anima Eterna Brugge, Ensemble Pygmalion, Concerto Köln, Le Cercle de l’Harmonie, Le Concert de la Loge, Les Musiciens du Louvre, etc. In Nederland is hij solotrompettist van het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Amsterdam Baroque Orchestra. Sinds 2018 is Nicolas docent baroktrompet aan het Conservatorium van Amsterdam.
Joren Elsen is een zeer veelzijdig trombonist: hij speelt bij wereldvermaarde ensembles in zowel de historische uitvoeringspraktijk (Collegium Vocale, Vox Luminis, Capriccio Stravagante, La Sfera Armoniosa, B’Rock) als hedendaagse muziek (Ensemble Modern, Lucerne Festival Alumni, SPECTRA). Daarnaast is hij als freelancer regelmatig te gast bij symfonie- en operaorkesten van België en Nederland; blazersensemble I Solisti en treedt hij op als solist. Hij werkte samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Simon Rattle, Skip Sempé en Ricardo Chailly. Zijn veelzijdigheid ontwikkelde Joren vooral in Basel (Zwitserland), waar hij studeerde bij componist/trombonist Mike Svoboda en zich toelegde op de historische uitvoeringspraktijk bij Charles Toet en Catherine Motuz. Daarvoor leerde Joren de trombonestiel bij Jan Smets aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Joren is te beluisteren op cd’s met het Pluto Ensemble, B’Rock, Il Gardellino en Symfonieorkest Vlaanderen. Zijn grote passie voor muziek, psychologie en pedagogiek verwerkt Joren in zijn lespraktijk: hij geeft les aan GO! Muziekcademie de Poel Gent en is sinds september 2022 hoofdvakdocent historische trombone aan het Conservatorium van Amsterdam.
Sander Kintaert begon zijn muzikale opleiding op 6-jarige leeftijd met privélessen piano. Een paar jaar later startte hij in de plaatselijke academie en koos daar als hoofdvakken trompet en muziektheorie. Na verloop van tijd zette hij ook voor piano de stap naar de academie. In 2010 slaagde hij uiteindelijk met glans voor het eindexamen van zowel trompet, piano als muziektheorie. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel behaalde hij in 2015 zijn masterdiploma bij Manu Mellaerts. In 2017 vervolledigde hij in Brussel zijn lerarenopleiding en de richting 'concertmusicus' en in juni 2021 studeerde hij af als master voor natuurtrompet bij Manu Mellaerts en dr. Niranjan Wijewickrema. Daarnaast volgt Sander ook op regelmatige basis les bij Friedemann Immer, Alain de Rudder en Jean-François Madeuf en nam hij deel aan verscheidene internationale masterclasses. Hij speelde als freelance trompettist al mee met nationale en internationale orkesten en ensembles zoals Antwerpen Camerata, Orchestre Sturm und Klang, Hildebrandt Consort, Le Concert Bourgeois, Les Agrémens, Bach Academie Alden Biesen, Il Gardellino, Bachplus, symfonieorkest van de Muntschouwburg, B'Rock Orchestra, Opera Ballet Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra, Orchestre Des Champs-Elysées, Collegium Vocale Gent,… In April 2017 won Sander de eerste prijs op de Internationale IMEP RIC wedstrijd te Namen in de categorie ‘baroktrompet’. Naast spelen als freelance muzikant geeft Sander ook les aan de academies van Geraardsbergen, Lennik en MAGO Gent en geeft hij ook het keuzevak 'natuurtrompet' aan het conservatorium van Gent. Hij is tevens onderdirigent van harmonieorkest de Dendergalm uit Denderleeuw en dirigent van harmonieorkest KEVA uit Ninove.
Praktisch
- woensdag 25 oktober 2023 in Museum Vleeshuis
- concert: 14.30 - 16 uur; deuren open vanaf 14 uur
- prijs: 8 euro
- Online of aan de balie van Museum Vleeshuis.
- Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
- Na aanvang van het concert blijven de deuren van het Vleeshuis gesloten. Kom dus op tijd.