Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Benieuwd wat er allemaal speelt in Museum Vleeshuis? Volg hier de laatste nieuwtjes.

De Stadsgitaar

Op vraag van Museum Vleeshuis bouwden Stijn Kenens en Koen Fonteyne het afgelopen jaar in hun Hobokense atelier een unieke ‘stadsgitaar’. Het instrument is gemaakt met hout van bomen van de Antwerpse leien, kortom met een echt stukje Antwerpen. Dichter bij de klank van de stad kan je niet komen. Vanaf 5 mei is de gitaar te bewonderen in het museum.

Glazen Vleeshuis

Glazen Vleeshuis

Jos Maris maakte een glazen maquette van het Vleeshuis. Een tiental jaar geleden maakte hij deze exacte kopie van het gebouw, die nu te zien is in het museum.

Studiemiddag Joodse musici aan het Antwerpse Conservatorium

Onderzoeksproject: Joodse musici aan het Antwerpse Conservatorium

Antwerpen huisvest sinds eeuwen een belangrijke Joodse gemeenschap. Dat er aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen steeds Joodse studenten hebben gestudeerd en Joodse docenten hebben lesgegeven, hoeft dan ook niet te verbazen. Maar wat gebeurde er met deze muziekstudenten en docenten tijdens jaren ‘20 en ‘30, en tijdens de Tweede Wereldoorlog? Een onderzoeksproject van het Koninklijk Conservatorium of Antwerpen gaat op zoek naar antwoorden.

Onze nieuwe directeur: Timothy De Paepe

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad verwelkomt Timothy De Paepe als nieuwe directeur. Hij volgt Clement Caremans op die op 1 mei 2021 met pensioen ging en Museum Vleeshuis sinds 2014 leidde.

Directeur Clement Caremans gaat met pensioen

Op 1 mei 2021 ging Clement Caremans met pensioen en nam hij officieel afscheid van Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Hij was er sinds 2014 directeur.

Aanwinsten

De collectie van het Vleeshuis breidt nog steeds uit. Ontdek welke objecten er onlangs aan de collectie werden toegevoegd.

In memoriam - Godelieve Spiessens (1932-2020)

De families Tobi, Lemire en Hofmans, de luitvirtuoos Emanuel Adriaenssen en de componist Jan Thomas Baustetter: het zijn slechts enkele van de namen die Godelieve Spiessens (1932-2020) van de vergetelheid wist te redden en die dankzij haar een plek kregen in Museum Vleeshuis. Een leven gewijd aan muziekhistorisch onderzoek mondde uit in een schatkist aan boeken en wetenschappelijke artikels. Die schatkist is Godelieves nalatenschap: een jaar geleden, op 27 maart 2020, overleed ze.

In memoriam - Jeannine Lambrechts (1928-2020)

12.07.2020 | Na een lange en rijke carrière worden museumconservatoren soms mythische figuren, hun naam en leven onlosmakelijk verbonden met de collecties die ze decennialang hebben beheerd. Dr. Jeannine Lambrechts-Douillez is geen uitzondering: voor velen was zij de belichaming van Museum Vleeshuis en zijn collectie.

Baroque Orchestration X (B.O.X) vindt onderdak in Museum Vleeshuis

24.04.2019 | B.O.X brengt zijn maatschappelijke zetel onder in Museum Vleeshuis en geeft een uniek klavecimbel in bruikleen.

Wannes Van de Velde komt thuis in Museum Vleeshuis

23.08.2019 | De werkkamer van Wannes Van de Velde krijgt een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Het museum is bijzonder opgetogen. Het museum heeft niet voor niets de ondertitel 'Klank van de Stad', een verwijzing naar een van Wannes' bekendste liederen.

Da Tiziano a Rubens | From Titian to Rubens

Masterpieces from Antwerp and other Flemish Collections

05.09.2019 | Vanaf 5 september loopt in het prestigieuze Palazzo Ducale in Venetië de tentoonstelling ‘From Titian to Rubens.’ Speciaal voor deze gelegenheid worden de appartementen van de doge omgevormd tot Vlaamse ‘constkamers’, die de rijkdom van de Vlaamse barok illustreert.

Boek 'Antwerpen Klavecimbelstad'

Ontdek twee eeuwen uitzonderlijke muziekinstrumenten uit Museum Vleeshuis | Klank van de Stad in het boek “Antwerpen Klavecimbelstad”.

Barok Burez in het MAS

31.05.2018 | Vanaf 1 juni 2018 verwelkomt het MAS fotograaf-kunstenaar Athos Burez in de wandelboulevard. Ook in Museum Vleeshuis werden enkele beelden genomen.

Muziekfeest voor jong en oud - een beeldverslag

20.04.2018 | We hebben enorm genoten van jullie talrijke aanwezigheid tijdens ons feest. We hopen van jullie hetzelfde.

Bezoek vanaf 29 maart ons opgefriste museum

20.02.2018 | Tussen 5 en 28 maart werken wij aan het museum. De huidige permanente opstelling 'Klank van de stad' is sinds 2006 onveranderd gebleven. Tijd voor een opfrissing dus!

Museum Vleeshuis krijgt facelift

11.01.2018 | Na 12 jaar trouwe dienst frissen we onze gelijkvloerse verdieping op.

50.000 objecten verhuisd!

05.04.2017 | Museum Vleeshuis is aan restauratie toe. Als voorbereiding hierop hebben we deze winter 50.000 objecten naar verschillende depots verhuisd.

OPROEP: Wij zoeken oude instrumenten

15.02.2017 | Een oud (niet meer gebruikt) instrument in huis? We zijn nog op zoek naar enkele instrumenten!

Paasklokken

06.04.2017 | In Museum Vleeshuis is het altijd een beetje Pasen! Dankzij de vele klokken die er hun vaste woonst hebben. Want paaseieren worden toch gebracht door de klokken?

De glasharp: gerestaureerd

15.02.2017 | De glasharp staat weer stevig op haar poten en blinkt en schittert als nooit tevoren.

Hobo's, hobo's d'amore en Engelse hoorns onderzocht

27.03.2017 | In 2015-2016 onderzocht Stefaan Verdegem een deel van onze houtblazers: ontdek de resultaten

Vleselijke muziek

18.07.2016 | Hoe anderen Museum Vleeshuis beleven? We verzamelen graag de reacties van onze bezoekers. Zoals die van stadsgids Tanguy Ottomer.

Wij blijven open

23.11.2016 | Museum Vleeshuis is aan restauratie toe. Als voorbereiding hierop verhuizen 50 000 objecten deze winter naar verschillende depots. Tijdens de verhuis blijft het museum zijn gewone werking verder zetten.

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte zijn van onze plannen en activiteiten? Volg ons op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief