Overslaan en naar de inhoud gaan

Wannes Van de Velde uit z'n schrijfkot

Museum Vleeshuis herdenkt de Antwerpse troubadour

Wannes Van de Velde was verknocht aan de Vleeshuisbuurt. Hij werd geboren en groeide op in de straten rond het Vleeshuis, schreef een lied over de Vleeshuiswijk en inspiratie voor zijn eigen poesjepoppen vond hij achter de hoek van het Vleeshuis. Hoog tijd dus om Wannes te vieren in het Vleeshuis!

Sinds augustus 2019 heeft het schrijfkot van Wannes Van de Velde – zoals hij zelf zijn werkkamer noemde – een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Plannen om Wannes als veelzijdig kunstenaar in de verf te zetten, stuitten vorig jaar op de uitbraak van de coronapandemie. Nu neemt Museum Vleeshuis de draad weer op en richt het de schijnwerpers op Wannes Van de Velde en zijn (muzikale) erfenis.

Wannes is een grote inspiratiebron voor het museum: we organiseren een wandeling, concerten, kleine tentoonstellingen (in het museum en online), en samen met Radio 1 een podcast.

De mini-expo Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje kan je bezoeken tijdens een standaard museumbezoek.
De werkkamer, Wannes' schrijfkot kan je vanaf 1 juli bewonderen tijdens de wandeling Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot of de rondleiding achter de schermen.

In samenwerking met VZW Erfgoed Wannes Van de Velde.

Wannes te zien & Wannes te volgen

Schatkamer: Wannes Van de Velde

Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje

In de mini-expo focust het museum op Wannes' bijzondere band met De Neus en (de klank van) het Antwerpse poppentheater, aan de hand van Wannes' eigen poesjepoppen en toneelteksten.

Schrijfkot Wannes Van de Velde

Het schrijfkot van Wannes Van de Velde

online expo op Google Arts & Culture

Maak aan de hand van enkele voorwerpen uit de werkkamer en geluidsfragmenten kennis met de veelzijdige kunstenaar Wannes Van de Velde.

Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot

rondleiding

Een gids vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige Vleeshuiswijk waar Wannes Van de Velde opgroeide, staat stil bij de oude instrumenten die Wannes bespeelde en eindigt in het 'schrijfkot' van Wannes op de eerste verdieping.

Wannes te horen

Podcast 'Wannes'

in samenwerking met Radio 1

'Café Breughel', 'De Brug van Willebroek', 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen...' Het werk van Wannes Van de Velde is uit één stuk gesneden, scherp als een mes en meteen herkenbaar aan de volkse ritmes en de sappige taal.

Simply Wannes

concert naar aanleiding van Erfgoeddag

Het concert 'Simply Wannes' dat exclusief voor Erfgoeddag in elkaar werd gestoken, kan je hier bekijken.

De klank van ... Wannes Van de Velde

Voor wie niet vertrouwd is met zijn repertoire, maakten we een Spotifylijst met liederen van Wannes en andere artiesten die door hem geïnspireerd raakten.

Woensdagklanken: In het spoor van Wannes Van de Velde

Tijdens vijf concerten in de Woensdagklanken-reeks, laten musici zich inspireren door de muziek, het artistieke oeuvre en het leven van Wannes Van de Velde.

Het schrijfkot van Wannes Van de Velde

Onderzoeksproject: De Werkkamer van Wannes van de Velde als artistiek labo

In samenwerking met Museum Vleeshuis gaat de onderzoeksgroep LABO XIX & XX van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen op zoek naar het artistieke werkproces van Wannes Van de Velde. In het najaar van 2021 stelt onderzoeker Philippe Cortens de eerste resultaten voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief