Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er te doen?

Museum Vleeshuis is allesbehalve een klassiek instrumentenmuseum. We nemen onze bezoekers mee op een boeiende reis door een muzikaal verleden. Ontdek ons aanbod voor groepen, scholen, families en individuele bezoekers.

Museumnacht in Museum Vleeshuis

Op zaterdagavond 6 augustus zie en hoor je Museum Vleeshuis op een bijzondere nieuwe manier - met veel muziek, sfeer, en mocktails.

Open Monumentendag in Museum Vleeshuis

Een monumentaal gildehuis
      zondag 11 september 2022 van 10:00 tot 17:00

Tijdens Open Monumentendag kan je Museum Vleeshuis, dat nu de geschiedenis van 800 jaar muziekleven in de stad toont, vrij bezoeken. Kom meer te weten over de lange en rijke geschiedenis van het gebouw tijdens de gratis rondleiding achter de schermen van het museum: ‘Van gildehuis tot muziekmuseum’.

Rondleidingen

Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot

rondleiding

Een gids vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige Vleeshuiswijk waar Wannes Van de Velde opgroeide, staat stil bij de oude instrumenten die Wannes bespeelde en eindigt in het 'schrijfkot' van Wannes op de eerste verdieping.

Rondleiding achter de schermen: van gildehuis tot muziekmuseum

Van de kelder tot in de nok van het dak. Kom op plaatsen in het Vleeshuis waar museumbezoekers normaal nooit komen.

Rondleiding in Museum Vleeshuis

Samen met je groep een extra interessant bezoek aan Museum Vleeshuis brengen? Laat je op sleeptouw nemen door onze gidsen.

Concerten

Gondko North

Laus Polyphoniae te gast in Museum Vleeshuis

Luitisten Michał Gondko & Nigel North brengen ‘Contrapunti e intavolature’
        dinsdag 23 augustus 2022 van 22:00 tot 23:30

Gondko en North spelen tijdens dit laatavondconcert luitduo’s uit het Italië van de Renaissance. Museum Vleeshuis stelt hier graag zijn deuren voor open.

Concerten op woensdagnamiddag: najaar 2022

Museum Vleeshuis heeft voor dit najaar nog heel wat concerten in petto. Dit najaar staan de Woensdagklanken weer in de agenda, net als drie concerten van het Klavierfestival ‘Keyboard Discoveries’ en een preludeconcert van het Antwerpen Gitaar Festival.

Kalender

Verveling krijgt geen kans bij Museum Vleeshuis. Hier valt altijd wel iets te beleven. Ontdek onze activiteiten binnen en buiten de museummuren.

Museum Vleeshuis bij je thuis

online aanbod

Online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel, bekijk een Woensdagklankenconcert of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.

De klank van... Museum Vleeshuis op Spotify

Nu er even geen concerten meer doorgaan in het Vleeshuis, hebben we meer dan 20 afspeellijsten aangemaakt op Spotify. Muziek aan, zet je gemakkelijk, ogen dicht en waan je in het Vleeshuis.

De Klank van het Vleeshuis

Museum Vleeshuis als muziek- en klanklabo voor jonge musici

Uitzonderlijke (corona)tijden dwingen Museum Vleeshuis en de musici met wie het museum samenwerkt om creatief en op een nieuwe manier om te gaan met de ruimtes waarin kan worden gemusiceerd. Dat creëert kansen om de akoestiek van het 500-jaar oude monument Vleeshuis te verkennen.

Wat speelt er in Museum Vleeshuis?

De Stadsgitaar

Op vraag van Museum Vleeshuis bouwden Stijn Kenens en Koen Fonteyne het afgelopen jaar in hun Hobokense atelier een unieke ‘stadsgitaar’. Het instrument is gemaakt met hout van bomen van de Antwerpse leien, kortom met een echt stukje Antwerpen. Dichter bij de klank van de stad kan je niet komen. Vanaf 5 mei is de gitaar te bewonderen in het museum.

Museum Vleeshuis steunt vakmanschap

We dragen graag bij tot het bewaren van muzikaal meesterschap. Dat doen we door opdrachten te geven aan individuele instrumentenbouwers en -restauratoren of door instrumenten die zij bouwden aan te kopen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief