Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Klavier

Antwerpen was tussen 1560 en 1660 de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis slaan de handen in elkaar. Met een expo en veel muziek nemen ze je in het voorjaar van 2022 terug naar het gouden tijdperk van de Antwerpse klavecimbels.

 

De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels en virginalen. Vandaag bewaart Museum Vleeshuis een van de belangrijkste collecties Antwerpse klavecimbels en virginalen ter wereld. Samen met het Snijders&Rockoxhuis brengen we die collectie in 2022 voor het voetlicht.

foto: Tom Cornille

Klavier

Tentoonstelling

De tentoonstelling Klavier heeft aparte luiken in het Snijders&Rockoxhuis en Museum Vleeshuis, en loopt van 26 maart tot en met 26 juni 2022. 

foto: Tom Cornille

Snijders&Rockoxhuis

In het Snijders&Rockoxhuis kan je schilderijen van onder meer Frans Floris, Jacob Jordaens, Maerten de Vos, de familie Francken, Jan Miense Molenaer, Jan Steen, Gerard Dou, Gabriël Metsu en Jacob Ochtervelt ontdekken. Al deze schilderijen hebben één ding gemeen: ze tonen orgels, klavecimbels en virginalen, vaak van Antwerpse makelij. Enkele klavierinstrumenten uit de collectie van Museum Vleeshuis vullen de tentoonstelling aan.

Curatoren Hildegard Van de Velde (Snijders&Rockoxhuis) en Timothy De Paepe (Museum Vleeshuis) lieten zich voor de tentoonstelling inspireren door de Muziekkamer die Museum Vleeshuis in 2018 in het Snijders&Rockoxhuis mocht inrichten. De Muziekkamer is een herschepping van de muzieksalons die de familie Duarte in de 17de eeuw in hun stadspaleis aan de Meir organiseerde. Bezoekers konden er niet alleen genieten van prachtige muziek, gebracht door vader Gaspar Duarte en zijn kinderen en gespeeld op Antwerpse klavecimbels en virginalen, maar ook van vele tientallen schilderijen van grote meesters. 

Museum Vleeshuis

In Museum Vleeshuis maak je kennis met klavecimbels en virginalen, met unieke, beschilderde klavecimbeldeksels, en met Anthony Van Dycks portret van klaviervirtuoos Henricus Liberti. Mario Sarrechia, Bart Rodyns en Korneel Bernolet zorgen met nieuwe opnames op klavecimbel, virginaal en orgel, voor de gepaste soundtrack.

foto: Tom Cornille

Praktisch

Als bezoeker van Museum Vleeshuis geniet je van €4 korting op de aankoop van een volbetalend ticket (tarief volwassen) voor Museum Snijders&Rockoxhuis (je betaalt dan €6 ipv €10). Tickets voor het Snijders&Rockoxhuis kan je hier bestellen.

Koop je een ticket bij Snijders&Rockoxhuis dan vind je op het ticket een kortingscode voor een ticket bij Museum Vleeshuis. Je geniet dan van €3 korting op de aankoop van een volbetalend toegangsbewijs voor Museum Vleeshuis (€5 ipv €8).

Henricus Liberti, Anthony Van Dyck, The Phoebus Foundation

 

Lees- en luistervoer

Speciaal voor Klavier liet Museum Vleeshuis een cd opnemen, met klavecimbelmuziek gespeeld door Mario Sarrechia. De cd verschijnt in het voorjaar bij Et'cetera Records. Eerder deden we al verslag over de opnames in de Begijnhofkerk.

En het Snijders&Rockoxhuis zorgt voor een rijkgeïllustreerde catalogus (Uitgeverij BAI, maart 2022).

 

 

Woensdagklanken

Concerten op woensdagnamiddag

Museum Vleeshuis

Tijdens de Woensdagklanken (januari - juni) krijgen klavecimbels en virginalen een ereplekje op ons concertpodium. Soms klinken de instrumenten solo, soms krijgen ze het gezelschap van andere instrumenten en zangstemmen. Museum Vleeshuis is natuurlijk veel meer dan klavecimbels, dus ook andere klavieren, zoals de Peter Benoitpiano, krijgen een plek op het podium. En dankzij fantastische musici laten alle klavieren zich van hun beste kant horen en zien.

Ontdek het volledige programma >>

Klavierfestival

Drie voorjaarsconcerten

Museum Vleeshuis

Bart Rodyns en Nicolas Callot (samen duo Zeitspiel) zijn trouwe gasten in Museum Vleeshuis. Ze zijn ook klavierspelers in de breedste zin van het woord. Tijdens drie voorjaarsconcerten, die deel uitmaken van een groter klavierfestival (in samenwerking met Muziek in Sint-Paulus, delen ze, samen met hun gasten, hun passie voor historische klavieren, van klavecimbel tot harmonium.

Ontdek het volledige programma >>

Instrumenten

Tijdens de concerten (Woensdagklanken en Klavierfestival) zullen onder andere volgende instrumenten te horen en zien zijn:

Met dank aan Snijders&Rockoxhuis (Bom/Haggaerts), Korneel Bernolet en Bart Rodyns

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief