Verboden boek
In 1544 publiceert drukker Jan Roelants het Antwerps Liedboek. Hij bundelt bestaande meezingers en “meer dan veertichderhande nyeuwe liedekens” in een boekje op zakformaat dat gemaakt is om te gebruiken. Liefde, seks, spiritualiteit, klasse, genderverhoudingen en politiek passeren de revue. De liederen worden mogelijk gezongen door genootschappen als de rederijkers, in herbergen of gewoon thuis.
Al in juni 1546 belandde Het Antwerps Liedboek op de index van verboden boeken. Vandaag bestaat er nog maar één exemplaar. Dat bevindt zich in de Herzog August Bibliothek in het Duitse Wolfenbüttel en was onlangs samen met Het Nieuw Antwerps Liedboek te bekijken in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
Het Nieuw Antwerps Liedboek
Leonore Spee en Sascha Bornkamp van Teletext vzw creëerden samen met hedendaagse artiesten en stadsbewoners een dertigtal nieuwe nummers en teksten op basis van de oorspronkelijke liederen. Sommige nummers en teksten staan heel dicht bij het origineel, andere zijn haast onherkenbaar. Maar altijd verhouden ze zich op een of andere manier tot een van de 16de-eeuwse liedekens.
De werken zijn gebundeld in een handgeschreven boek dat als deel van de installatie rondreist. Na een eerste stop in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de installatie nu neergestreken in Museum Vleeshuis. Ook de opgenomen muzieknummers en teksten kan je hier beluisteren.
Praktisch
Installatie Het Nieuw Antwerps Liedboek
- Nog t/m 22 september 2024
- Gratis, mits museumticket
Benieuwd?
Ontdek een selectie van de nummers en teksten online, maar kom het vooral ontdekken ter plaatse.
“We maken dit Nieuw Antwerps Liedboek samen met heel wat stadsbewoners, kunstenaars en partnerorganisaties. Denk aan muzikanten en schrijvers als Joke van Leeuwen, Jeroen Olyslaegers, Slongs of Alara Adilow. Verder werken kinderen, jongeren en studenten mee. Een scoutsgroep of de inwoners van een woonzorgcentrum herwerken ook een lied uit het Antwerps Liedboek. We hopen dat het Nieuw Antwerps Liedboek hedendaags is in de zin dat je voelt dat het open is."
Sascha Bornkamp