Overslaan en naar de inhoud gaan
UNKS0380

CD-opname: Grand Tour

1747 is het jaar waarin Joannes Daniel Dulcken een van de mooiste klavecimbels ooit bouwde. Dat instrument staat in Museum Vleeshuis, en dankzij klavecinist Korneel Bernolet en zijn nieuwste cd Grand Tour kan je nu genieten van de klank ervan. 

‘De beste klavierbouwer van Antwerpen, is Joannes Daniel Dulcken’, dat was de mening van de 18de-eeuwse auteur en musicoloog Charles Burney. Joannes (Johann) Daniel Dulcken (1706-1757) was afkomstig uit Wingeshausen, in het Duitse Westfalen, maar verhuisde omstreeks 1738 naar Antwerpen. Daar werd hij een befaamd klavecimbelbouwer. Wereldwijd zijn er slechts 10 van zijn klavecimbels overgeleverd. Eén ervan belandde in 1941 in de collectie van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, en sinds 1967 staat dat instrument in permanente bruikleen in Museum Vleeshuis. Talloze internationale topmusici gaven er concerten op. Sinds enkele jaren is Korneel Bernolet – klavecinist, dirigent en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen – ambassadeur van het instrument.

Grand Tour

Voor zijn nieuwste cd, Grand Tour, besloot Korneel Bernolet om repertoire te zoeken dat omstreeks 1747, het bouwjaar van het Dulcken-klavecimbel, werd gecomponeerd. Het resultaat is een rondreis door Europa anno 1747: Frankrijk, Italië, Engeland, Duitsland én... Gent, want uit die laatste stad is Josse Boutmy afkomstig. Twee van Boutmy’s klavecimbelsuites klinken naast Johann Sebastian Bachs delicate Ricercar a 3 (uit Das Musicalische Opfer, BWV 1079), twee sonates van Domenico Scarlatti, La Dauphine van Jean-Philippe Rameau, een viola da gamba-suite van Antoine Forqueray, bewerkt door Jean-Baptiste Forqueray, en een nooit eerder opgenomen concerto (HWV 305b) van George Frideric Handel.

Korneel Bernolet nam Grand Tour op in het Vleeshuis in het najaar van 2020. Drie nachten lang maakte hij gebruik van de stilte tijdens de lockdown. Het maakt dat de muziek des te intenser klinkt.

Korneel Bernolet, Grand Tour
Ramée (Outhere), 2021
meer info >

Te krijgen in de betere platenzaak (en binnenkort ook in de museumshop), via downloadservices en via Spotify.

Op maandag 29 november om 20 uur stelt Korneel Bernolet Grand Tour voor in Museum Vleeshuis.

De cd kwam tot stand met de financiële steun van Museum Vleeshuis | Klank van de Stad, in het kader van het project Antwerpen Klavecimbelstad.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief