Overslaan en naar de inhoud gaan

Congo Echoes

In het najaar van 2021 namen pianist Jeroen Malaise, dichteres Sefora “Sesa” Sam en zanger Junior Akwety “Congo Echoes” op. “Congo Echoes” is een liefdesverhaal in muziek en poëzie dat verschillende culturen met elkaar verbindt. 

In 2019 componeerde Jeroen Malaise (pianist, componist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen) Congo Echoes, een cyclus van zes korte werken voor piano solo. In 2020 nam Jeroen Congo Echoes op voor het muzieklabel Et’cetera.

Speciaal voor Museum Vleeshuis, en in dialoog met zanger, songwriter en acteur Junior Akwety en dichteres Sefora “Sesa” Sam herwerkte Jeroen enkele van de composities. Het resultaat was voor het eerst te horen tijdens het Cultuurweekend (augustus 2021). Op vraag van Museum Vleeshuis legde hetzelfde artistieke team de muziek in november 2021 vast op video.

Congo Echoes is geïnspireerd door de traditionele muziek van de Congolese Batwa (een pygmeeënvolk) en instrumenten als de likembi (duimpiano). Het werk is Jeroens uitnodiging tot reflectie op de hedendaagse benadering van koloniaal erfgoed. In de uitvoeringen zoals Jeroen die bracht en opnam in Museum Vleeshuis, waren Junior Akwety en Sefora “Sesa” Sam, twee jonge Antwerpenaren met Congolese roots, zijn artistieke partners. Voor de opnames koos Jeroen een concertvleugel (Pleyel) uit 1884 en een harmonium (Mustel) uit 1898.

De muziek

Video #1: Minuit

Video #2: Soft (toi et moi)

Video #3: Motema

Video #4: Untitled

De musici

Jeroen Malaise

Jeroen Malaise (°1971, Antwerpen/België) is pianist en componist, en docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij bespeelde reeds op jeugdige leeftijd verschillende klavierinstrumenten, waaronder klavichord, klavecimbel en piano. Hij was met uiteenlopende producties te gast op festivals wereldwijd.

Aan het Conservatorium doceert hij improvisatie en praktische harmonie aan de studenten van de piano-afdeling, en hij is titularis van artistieke afstudeerprojecten van de master studenten. Aan de Muziekacademie van Borgerhout (Antwerpen) doceert Jeroen piano.

In 2020 verscheen bij Et’cetra Records zijn eerste solo album Keyboard Works Part 1.

In Museum Vleeshuis is Jeroen de ambassadeur voor de Pleyelvleugelpiano (Parijs, 1884; collectie Koninklijk Conseratorium van Antwerpen).

https://www.jeroenmalaise.com/

Sefora Sam

Sefora Sam, ook bekend als “Sesa”, is een spoken word dichteres, schrijfster en performer uit Antwerpen. Ze laat zich inspireren door zowel de kleine als grote dingen die dagelijks haar pad kruisen. Sesa staat vooral bekend om haar oprechte, kwetsbare en brutaal eerlijke introspectie via poëzie. Ze is de schrijfster van dichtbundels “The Thrill Of Victory” en “The Break Free”. 

www.poetrybysesa.com

Junior Akwety

Junior Akwety is zanger, songwriter en acteur. Zijn muziek bracht hem de halve wereld rond, van Los Angeles tot Kaapstad. Hij speelde zichzelf de afgelopen jaren in de kijker bij KVS in de producties Malcolm X en L’Homme de La Mancha

Meld je aan voor de nieuwsbrief