Overslaan en naar de inhoud gaan

De beiaard is terug!

Na 3 jaar kan de torenbeiaard weer bespeeld worden. De restauratie van de toren is nog niet helemaal voltooid, maar de klokken van de beiaard zijn ondertussen uitgepakt en gereviseerd. Onze stadsbeiaardiers Liesbeth Janssens en Koen Van Assche zitten te popelen om jou weer te vergasten op hemelse beiaardmuziek.

2022 is voor beiaardiers ook om een andere reden een feestelijk jaar: het is 250 jaar geleden dat Joannes de Gruijtters overleed. Joannes de Gruijtters (1709-1772) is vooral bekend omwille van zijn beiaardboek uit 1746. Dat handschrift wordt sinds 1922 bewaard in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en bevat 194 stukken -  vooral klavecimbelmuziek - die De Gruijtters arrangeerde voor beiaard. Naast eigen werken van De Gruijtters vind je er vooral namen terug als Locatelli, Lully, Couperin, Vivaldi en ook componisten van eigen bodem waarvan Henri-Jacques de Croes (1705-1786), Willem De Fesch (1687-1761) en Joseph-Hector Fiocco (1703-1741) de bekendste zijn. De Fesch was kapelmeester geweest in de O.L.V.-kathedraal van 1725 tot 1730. De Croes en Fiocco waren collega’s uit Brussel.

 In 1740 won Joannes de Gruijtters, geboren in Ieper, het concours dat georganiseerd werd om een nieuwe beiaardier in de Antwerpse kathedraal aan te stellen. Hij bekleedde die functie tot aan zijn dood in 1772. Behalve beiaardier was De Gruijtters bovendien ook organist, violist, bassist en serpentspeler. Daarnaast onderhield en restaureerde hij orgels. De laatste twintig jaar van zijn carrière werd hij bijgestaan door zijn zoon Amandus de Gruijtters. Museum Vleeshuis bewaart het beiaardklavier van de kathedraal waarop Joannes vele uren gespeeld heeft.

Redenen genoeg dus om Joannes de Gruijtters dubbel en dik te vieren, en dat doen stadsbeiaardiers Liesbeth en Koen door elke week enkele pareltjes van zijn beiaardboek ten gehore te brengen.

Vanaf 4 juli bespelen ze weer elke maandag-, woensdag- en vrijdag middag tussen 12 en 13 uur de beiaard en in juli en augustus geven ze bovendien 6 maandagavondconcerten.

 

Reserveer een luisterplek

Je kan elk concert beluisteren op alle rustige plekken in de buurt van de kathedraal. Je kan ook een luisterplek reserveren in de tuin van De Hofkamer (alle luisterplekken op het Schoon Verdiep zijn gereserveerd). Reserveer een plek via deze pagina. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

Vraag een nummer aan!

We starten en eindigen deze reeks beiaardconcerten op maandagavond met de hoogste jukebox van’t stad! Op 4 juli en 22 augustus spelen de beiaardiers jouw verzoeknummers. Vul het formulier in en wie weet hoor je je favoriete muziek tijdens deze concerten!

 

Cultuurweekend en DAKkan

Tijdens Cultuurweekend (zaterdag 27 augustus) hoor én zie je de stadsbeiaardiers op de Groenplaats aan het werk op een mobiele beiaard. Tijdens DAKkan hoor je de beiaard weer vanaf hoog in de toren, met het concert Heavenly Creatures op zondag 18 september om 14.30 en 16.30 uurLees meer op de website van DAKkan.

DE STADSBEIAARDIERS

Koen Van Assche (°1967) is stadsbeiaardier van Antwerpen, Lier, Turnhout en Herentals. Hij won diverse prijzen tijdens internationale beiaardwedstrijden en geeft wereldwijd beiaardconcerten. Vorig jaar verscheen zijn 8ste CD, een uitgave van de Belgische Ambassade in Wenen.
Hij is docent beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen, en aan de muziekacademies van Lier en Puurs. Daarnaast is hij actief voor de promotie van de beiaard, onder andere als voorzitter van de Beiaard Wereld Federatie. Hij staat ook bekend om het combineren van beiaard met andere instrumenten, vooral met de "Bronzen Piano" (www.bronzenpiano.com), een hoog aangeschreven mobiele beiaard van Anna Maria Reverté en hemzelf. Samen hebben ze verschillende bijzondere concerten met hun instrument gespeeld, bijvoorbeeld in Barcelona met strijkorkest, in de beroemde Sagrada Familia.

Liesbeth Janssens (°1971) is stadsbeiaardier van Antwerpen en Lommel, en leerkracht piano. Ze studeerde piano aan het Lemmensinstituut bij Levente Kende en Frans Van Beveren, en begon haar beiaardstudies bij de stadsbeiaardier van Maastricht, toen zelf student aan het Lemmensinstituut. Ze behaalde het beiaarddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool, en specialiseerde in beiaard en kamermuziek aan het Lemmensinstituut waar ze de meestergraad behaalde. Liesbeth was laureate van verschillende beiaardwedstrijden, o.a. tweede laureate in de Koningin Fabiolawedstrijd, en behaalde goud in Rotterdam (NL)  in 1995, en in Springfield (Illinois, VS) in 2001. Sindsdien geeft ze beiaardconcerten in Europa en Amerika, en hier bij ons trad ze op met o.a. K3, Slongs en WÖR en speelde ze voor het 60-jarig jubileum van de Strangers. Ze schrijft beiaardmuziek in opdracht en gaf vorig jaar een virtuele masterclass aan de Universiteit van Yale.

Meld je aan voor de nieuwsbrief