Overslaan en naar de inhoud gaan

De klank van barok

Bach, Händel en Vivaldi zijn de bekendste barokcomponisten. Maar er valt nog veel meer prachtige barokmuziek te ontdekken. Onze conservator, Timothy De Paepe stelde een eigenzinnige playlist samen.

 1. ORAZZIO VECCHI, Requiem aeternam uit de Missa pro defunctis, door graindelavoix
  Welke muziek op de begrafenis van Rubens klink, weten we niet. Volgens ensemble graindelavoix zou het weleens die stuk kunnen zijn. De stijl - een complex spel van stemmen zonder instrumentale begeleiding - kijkt terug naar de renaissance.
 2. LEONORA DUARTE, Sinfonia 5 de Secondi toni, door Transports Publics
  Leonora Duarte (1610-1678) woonde in Antwerpen, net om de hoek van Rubens. De joodse vrouw schreef omstreeks 1635 7 muziekstukken die heel bijzonder zijn. Bijzonder, omdat noch van vrouwen, noch van joodse componisten veel barokmuziek is overgeleverd. Voor 'Antwerpen Barok 2018' werd Leonora's muziek voor het eerst op cd gezet.
 3. J.J. FROBERGER, Sarabande uit Suite XX in D mineur, door Gustav Leonhardt
  Antwerpse klavecimbels zijn wereldberoemd. In deze opname uit 1962 steelt een Antwerps klavecimbel uit 1640 de show.
 4. HEINRICH IGNAZ FRANZ VON BIBER, Passacaglia voor viool, door Maya Homburger
  4 noten vormen de basis van het hele stuk en worden 65 keer herhaald. Bovenop die noten schreef Heinrich Ignaz Franz von Biber allerlei variaties. Variëren en improviseren waren erg populair in de barok, en veel technieken worden vandaag ook in de jazz gebruikt.
  Wil je de Zwitserse barokvioliste graag eens live aan het werk zien? Op zondag 16 september geeft ze een concert in Museum Vleeshuis.
 5. JEAN-BAPTISTE LULLY, Akte V, scène 1: Passacaille uit Armide, door Collegium Vocale en La Chapelle Royale onder leiding van Philippe Herreweghe
  In 1682 klonk in een klein theatertje op de Grote Markt operamuziek. Het was de eerste operaopvoering in Antwerpen en het begin van een rijke traditie. De eerste decennia klonk er vooral muziek van Lully, de lievelingscomponist van de Franse Zonnekoning, Lodewijk XIV.
 6. CLAUDIO MONTEVERDI, Lamento della ninfa, door Le Poème Harmonique
 7. CLAUDIO MONTEVERDI, Lamento Della Ninfa / Oh Love, door Ane Brun
  Monteverdi werkte aan het hof in Mantua rond de tijd dat Rubens daar ook was. In deze liefdesklacht uit 1638 schreeuwt een nimf het uit: ze werd verlaten door haar grote liefde. Drie herders kunnen slechts meewarig toekijken. In 2010 bewerkte de Noorse zangeres Ane Brun het muziekstuk en bewees ze dat liefdesverdriet van alle tijden is.
 8. THE BEATLES, In my life
 9. ROB PARAVONIAN, Pachelbel Rant (ook te bekijken op youtube)
  In 1965 wilden the Beatles een barokachtige klank voor hun song In my life. Een klavecimbel leek de oplossing, maar niemand van hen kon het bespelen. Producer George Martin bedacht daarom een pianosolo die (een beetje) als een klavecimbel klonk als hij versneld werd afgespeeld. Het geluid van een klavecimbel wordt wel vaker gebruikt in popmuziek, maar eigenlijk is de barokmuziek alomtegenwoordig. Dat bewees comedian Rob Paravonian in 2006 ook: hij 'herkende' een aantal noten uit het Canon (ca. 1700) van Johann Pachelbel in tal van popsongs.

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners.

‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok  in dialoog met hedendaagse kunst. Met het stad en de wereld als het decorum. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren.

Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen. 

Bekijk hier het volledige programma van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'

Meer informatie op www.antwerpenbarok2018.be

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief