Overslaan en naar de inhoud gaan

Museum Vleeshuis steunt vakmanschap

We dragen graag bij tot het bewaren van muzikaal meesterschap. Dat doen we door opdrachten te geven aan individuele instrumentenbouwers en -restauratoren of door instrumenten die zij bouwden aan te kopen.

Achter elk kwaliteitsvol instrument schuilt het verhaal van zijn bouwer. En instrumenten bouwen of restaureren vereist toewijding, vakmanschap en úren tijd. In een wereld waar alles sneller en goedkoper moet, is het bouwen en restaureren van goede instrumenten helaas een met uitsterven bedreigd ambacht. Gelukkig zorgen in Vlaanderen verschillende opleidingen, maar ook individuele vakmensen, voor het bewaren en overdragen van kennis die vaak honderden jaren oud is.

 

Wij dragen daar graag tot bij door opdrachten te geven aan (jong) talent – individuele bouwers en restauratoren – van bij ons of door instrumenten die zij bouwden aan te kopen. Zo werken we mee aan het bewaren van muzikaal meesterschap uit Vlaanderen.

 

Nieuw in de collectie

Klavecimbel Hemmeryckx

In 2017 begon Jean-Pierre Hemmeryckx (Neigem), als student aan het Centrum Muziekinstrumentebouw Puurs, aan de bouw van een klavecimbel. Hij baseerde zich daarbij op een klavecimbel dat Andreas Ruckers in 1644 in Antwerpen had gebouwd en dat ondertussen de status van Vlaams Topstuk heeft. Tijdens het bouwproces bleef Jean-Pierre in contact met het museum. Het klavecimbel – meteen het eerste dat Jean-Pierre bouwde – was van een erg hoge kwaliteit.

 

In de zomer van 2020 gebruikte de jonge Vlaamse klavecinist Mario Sarrechia het voor een cd-opname in opdracht van het museum, en kort daarna kocht het museum het instrument aan. Het zal worden ingezet bij de klavecimbellessen van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, en uiteraard zal het ook te horen zijn op de concertreeks Antwerpen klavecimbelstad die Museum Vleeshuis sinds 2018 organiseert.

 

 

Gitaar Jasper Anciaux

 

Jasper Anciaux (Antwerpen) liep, als student instrumentenbouw aan de Hogeschool Gent, in 2016 stage in Museum Vleeshuis. Dat gaf hem de kans een barokgitaar uit de collectie te onderzoeken en op te meten. Dat instrument nabouwen werd uiteindelijk zijn afstudeerproject. Het origineel is ondertussen te zien in de Muziekkamer die Museum Vleeshuis in het Snijders&Rockoxhuis mocht inrichten, en Jaspers kopie kochten we in december 2020 aan en zal binnenkort in het museum te zien zijn.

 

Pas gerestaureerd

Marotel-gitaar

Gitaarbouwer en -restaurator Toon Lauwers (Hingene) kreeg recent de opdracht om een vroeg-19de-eeuwse Parijse gitaar uit onze collectie te restaureren naar bespeelbare toestand. Het is meteen de eerste keer dat Museum Vleeshuis een onbespeelbaar snaarinstrument weer bespeelbaar laat maken. Gitarist Maarten Vandenbemden stelde een kort programma samen met muziek op maat van het instrument.

 

 

De 'Benoit-Pleyel'

Dankzij de financiële steun van het Peter Benoit Fonds kon Yannick Wijnants (Hasselt) zopas de restauratie van een Pleyel-vleugel uit 1884 afronden. De piano, die onderdeel is van de permanente bruikleen van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, zal binnenkort te horen zijn in enkele concerten. Het instrument is een echte ‘stadspiano’: in talloze Antwerpse concertzalen waren omstreeks 1900 dergelijke Pleyel-piano’s te horen.

 

Binnenkort

De Stadsgitaar

 

Bij de heraanleg van de Antwerpse leien sneuvelden de voorbije jaren helaas heel wat platanen. Dankzij Stadshout.be ging gelukkig niet alle hout verloren: creatieve ondernemers geven het hout een tweede leven in onder andere meubels en skateboards.  Een partij hout belandde ook bij Stijn Kenens en Koen Fonteyne. In hun atelier in de Hobokense Blikfabriek herstellen en bouwen zij gitaren. Ook met het hout van de leien gaan zij een reeks gitaren maken. De allereerste in die reeks bouwen zij speciaal voor Museum Vleeshuis en noemen we de Stadsgitaar. Zodra ze klaar is, kan je ze in het museum niet alleen zien, maar ook horen. Want uiteraard nodigen we musici uit om de Stadsgitaar te bespelen.

Lees meer over de Stadsgitaar >

Meld je aan voor de nieuwsbrief