Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Onderzoeksproject: De Werkkamer van Wannes van de Velde als artistiek labo

In samenwerking met Museum Vleeshuis gaat de onderzoeksgroep LABO XIX & XX van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen op zoek naar het artistieke werkproces van Wannes Van de Velde. In het najaar van 2021 stelt onderzoeker Philippe Cortens de eerste resultaten voor.

Vragen

Hoe verliep het artistieke werkproces van Wannes Van De Velde? Hoe zag zijn schrijfproces eruit, tekstueel en muzikaal? Welke invloed had zijn omgeving op het creatieproces? Hoe vertaalde zich dit naar uitvoeringen op een podium en in opnames? Op welke manier ging hij om met twijfels? Hoe zag hij zijn rol als kritische stem in het maatschappelijk debat? Op welke manier werkte hij samen met arrangeurs en muzikanten? Wat kunnen jonge singer-songwriters, zangers en liedkunstenaars hieruit leren? 

Onderzoek en samenwerking

Om op bovenstaande vragen antwoorden te vinden, zullen onderzoeker Philippe Cortens én studenten kleinkunst van het tweede en derde jaar aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, resideren in de gereconstrueerde werkkamer van Wannes Van de Velde in het Museum Vleeshuis. Hier zullen ze in situ de 800 aanwezige documenten en objecten met elkaar kunnen verbinden. Tijdens het doorgronden van de materialen in de werkkamer worden ze begeleid door Philippe Cortens, conservator Timothy De Paepe, docente Patricia Beijsens en leden van de begeleidingsgroep van Wannes Van de Velde en van de vzw Erfgoed Wannes van de Velde, die bevraagd zullen worden over hun artistieke samenwerking.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek zal je kunnen ontdekken in een documentaire die Philippe Cortens en student Pieter Lambrechts maken. 

Van 25 tot 29 oktober 2021 organiseren de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de jaarlijkse ARTICULATE research days. Daar krijgen onderzoekers de kans krijgen hun projecten te tonen aan collega’s, studenten en het brede publiek. Ook het Wannes Van de Velde-onderzoeksproject krijgt daar een plek in de vorm van een lecture-recital.

Meer informatie rond het onderzoeksproject vind je op de website van AP Hogeschool.

 

Dit project is een samenwerking tussen Museum Vleeshuis, LABO XIX & XX van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief