Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

PARADE, focusexpo en soundscapes

Ontdek ons programma voor het najaar

Het belooft een boeiend muzikaal najaar te worden in het museum. Hierbij alvast een smaakmaker.

In Antwerpen was én is het nooit stil: fanfaremuziek vanuit kiosken, pianoklanken door openstaande ramen, accordeonmuziek van landverhuizers, dansorgeltonen uit cafés, liederen van straatzangers, dit alles vermengd met alledaagse stadsgeluiden. In het najaar van 2023 flaneer je in het museum door het Antwerpen van vroeger (en nu). Soundscapes – speciaal gecreëerd door het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en het Studiecentrum Vlaamse Muziek – wekken de klanken van de stad tot leven.

Een kleine focuspresentatie toont van 28 september 2023 tot en met 28 januari 2024 een parade van historische koperblaasinstrumenten uit een recente schenking aan het museum: een verzameling instrumenten van de voormalige tamboer-majoor van de Antwerpse stadstrommelaars, Jean Bocklam (1946-2021). Onderweg kom je ook de Antwerpse muziekkiosken tegen.

Al die stadsklanken komen tot leven tijdens de concertreeks Woensdagklanken, waar blaasinstrumenten centraal staan. Elk van de 4 concerten stelt een ander blaasinstrument in het voetlicht: de hoorn, de trombone, de cornetto en tot slot de saxofoon.

Hoe klonk Antwerpen in de 19e eeuw? Dit najaar kom je in Museum Vleeshuis meer schilderijen tegen dan gewoonlijk. Die schilderijen – of eigenlijk: reproducties ervan – kan je niet alleen bekijken, maar vooral beluisteren. David Vergauwen maakte samen met Hendrik Mertens “sonorisaties” van acht werken uit verschillende Antwerpse museumcollecties.

Woensdagklanken najaar 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief