Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno

Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot

rondleiding

Een gids vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige Vleeshuiswijk waar Wannes Van de Velde opgroeide, staat stil bij de oude instrumenten die Wannes bespeelde en eindigt in het 'schrijfkot' van Wannes op de eerste verdieping.

Wannes Van de Velde bracht zijn eerste levensjaren door in de Vleeshuiswijk, eerst in de Zirkstraat boven de Spaanse wijn- en voedingswinkel ‘El Valenciano’ (gevestigd in een oude patriciërswoning ‘De Gulde Hand), later boven café Cecile, aan de Oude Beurs, waar hij de oorlogsjaren doorbracht.

 

De teloorgang van de Vleeshuisbuurt zoals Wannes die in zijn jeugd gekend had en die hij is blijven koesteren, greep hem erg aan. Daarom is het mooi dat zijn schrijfkot nu onderdak heeft gevonden in het Vleeshuis, het meest monumentale gebouw uit zijn geliefde buurt, dat gelukkig overeind bleef.

 

De gids vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige havenwijk waar Wannes opgroeide en illustreert elk van de halteplaatsen met een lied dat Wannes schreef en vertolkte. De wandeling eindigt in het schrijfkot van Wannes Van de Velde op de eerste verdieping van het Vleeshuis. Deze werkkamer getuigt van de veelzijdigheid van Wannes als zanger, schrijver, muzikant, componist, dichter, schilder, leermeester en zo veel meer.

 

 

Praktisch

Individuele bezoekers

Instaprondleidingen voor individuele deelnemers

  • 19 december, 9 januari, 6 februari, 6 maart, 3 april, 8 mei of 5 juni 2022
  • telkens van 13.30 tot 15 uur
  • ticket: €9
  • bestel je ticket online of van donderdag t/m zondag tussen 10 en 17 uur aan de balie van het museum

Groepen

Groepsrondleidingen zijn mogelijk van donderdag t/m zondag

 

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief