Direkt zum Inhalt

De Stadsgitaar

Op vraag van Museum Vleeshuis bouwen Stijn Kenens en Koen Fonteyne in hun Hobokense atelier een unieke ‘stadsgitaar’. Het instrument wordt gemaakt met hout van bomen van de Antwerpse leien, kortom met een echt stukje Antwerpen. Dichter bij de klank van de stad kan je niet komen.

Bij de heraanleg van de Antwerpse leien sneuvelden de voorbije jaren helaas heel wat platanen. Dankzij Stadshout.be ging gelukkig niet alle hout verloren: creatieve ondernemers geven het hout een tweede leven in onder andere meubels en skateboards.

Een partij hout belandde ook bij Stijn Kenens en Koen Fonteyne. In hun atelier in de Hobokense Blikfabriek herstellen en bouwen zij gitaren.  Ook met het hout van de leien gaan zij een reeks gitaren maken. De allereerste in die reeks bouwen zij speciaal voor Museum Vleeshuis. Zo is dit unieke exemplaar een blijvende getuige van Stijn en Koens vakmanschap.

 

Het hout komt van een plataan aan de Italiëlei, vlakbij de Franklin Rooseveltplaats, niet ver van waar ooit de schouwburg van het Lyrisch Toneel stond en de Vlaamse Opera nog altijd ligt, halverwege tussen het station en de studentenbuurt. Onder de takken van deze boom zijn zowat alle nationaliteiten gepasseerd. Het juiste hout dus om een échte, Antwerpse Stadsgitaar te maken.

Het bouwproces van de gitaar kan je op deze pagina volgen. En zodra ze klaar is, kan je ze in het museum niet alleen zien, maar ook horen. Want uiteraard nodigen we musici uit om de Stadsgitaar te bespelen.

Bouw van de Stadsgitaar (april 2021) >>

Bouw van de Stadsgitaar (oktober 2021) >>

 

Meesterschap uit Vlaanderen

 

Achter elk kwaliteitsvol instrument schuilt het verhaal van zijn bouwer. En instrumenten bouwen of restaureren vereist toewijding, vakmanschap en úren tijd. In een wereld waar alles sneller en goedkoper moet, is het bouwen van goede instrumenten helaas een met uitsterven bedreigd ambacht. Gelukkig zorgen verschillende opleidingen in Vlaanderen voor het bewaren en overdragen van kennis die vaak honderden jaren oud is. Museum Vleeshuis wil daar graag aan bijdragen door opdrachten te geven aan (jong) talent van bij ons, bouwers en restauratoren. Zo dragen we bij aan het bewaren van muzikaal meesterschap uit Vlaanderen.

 

Inspiratie

Het Stadsgitaar-project is overigens ook een antwoord op een bijzondere bruikleen die in het museum is te zien, het schilderij Zondagmiddag op Sint-Anneke van Louis Van Engelen (1887). Centraal op dat schilderij staat een gitaar afgebeeld. Wie naar de skyline in de achtergrond kijkt, ziet dat aan de kaaien ter hoogte van het Vleeshuis een hele huizenrij is afgebroken. Antwerpen ondergaat vandaag een grote stedenbouwkundige transformatie, maar het is niet de eerste keer dat zo’n transformatie plaats vindt. Rond de tijd dat Van Engelen Zondagmiddag op Sint-Anneke schilderde, onderging de stad ook een grote verandering. De oude Spaanse wallen waren recent verdwenen en maakten plaats voor de leien. En langs de Schelde werden de kaaien rechtgetrokken én verdween de wijk die tussen de Schelde en het Vleeshuis lag, de oude Sint-Walburgiswijk waar Antwerpen was ontstaan. Levert Van Engelens gitaar de soundtrack bij een stad in verandering anno 1887, dan zal de Stadsgitaar klinken bij een dynamische stad anno vandaag.