Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Museum Vleeshuis ontvangt Bouzouki

Op initiatief van artiestenduo Poli Roumeliotis en Kris Kaerts voer op 20 mei 2023 de rivierboot de Ark van Brussel naar Antwerpen om “de Bouzouki van Dalaras” af te leveren aan Museum Vleeshuis. Het snaarinstrument is een schenking van de Griekse superster Giorgos Dalaras die met dit gebaar ook zijn eigen vader eert die jarenlang in België als muzikant leefde. Het is de eerste keer dat een Grieks muziekinstrument een plek krijgt in onze collectie.

Griekse gemeenschap in Antwerpen

Het Schipperskwartier herbergde in de jaren ’50-’80 een Griekse gemeenschap van handelaars en ondernemers, gegroeid rond het faciliteren van Griekse zeelui. In alle café’s werd er live muziek gespeeld. Vaak werden de muzikanten en dansers speciaal daarvoor uit Griekenland naar Antwerpen gehaald. De bouzouki was uit deze scene niet weg te denken. De muzikanten circuleerden in België en verbleven korte of langere periodes in Brussel, Limburg en de Waalse mijnstreek. Ook Wannes van de Velde liet zich door hen inspireren. De Griekse dancings of bouzoukia waren ook erg populair bij de ‘gewone’ Belgen, vooral na de film Zorba de Griek (1964). Iedereen wilde de sirtaki dansen!

Immaterieel cultureel erfgoed

Poli Roumeliotis en Kris Kaerts werken al jaren rond Grieks erfgoed in Brussel en Antwerpen. Roumeliotis, zelf derde generatie Griekse in België, verklaart haar engagement:

“De bouzouki en het bouzoukispelen werden onlangs ook geregistreerd als immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Dit is uiteraard een belangrijk signaal. Migratie-erfgoed is namelijk al lang geworteld in deze contreien. Soms langer dan men beseft. Door de schenking van een instrument aan de collectie om te zetten in een fysiek-poëtische beleving, willen we de erfgoedgemeenschappen wakker schudden en betrekken: dit is jullie erfgoed! Laat het niet verloren gaan! Geef het een plaats tussen al dat andere mooie erfgoed dat we samen delen!”

De bouzouki in de opstelling van het museum

Tocht over het kanaal

Op zaterdag 20 mei 2023 vertrok de bouzouki vroeg in de ochtend per boot vanuit Brussel. Zo’n 80 sympathisanten uit heel België, waaronder 12 muzikanten, vergezelden het instrument tijdens de tocht. Aan de Antwerpse kade stond een muzikaal ontvangstcomité de delegatie op te wachten. Vervolgens trok de groep samen in stoet over de Antwerpse Grote Markt naar Museum Vleeshuis voor de feestelijke overhandiging.

 

IN ΣKIPPERΣTREET

De schenking van dit Grieks snaarinstrument is ook de aftrap van ‘IN ΣKIPPERΣTREET’, een Vlaams-Grieks immaterieel erfgoedproject over Griekse zeelui in Antwerpen en de invloed van hun aanwezigheid op de stad.

Meer info over dit project vind je op:

Meld je aan voor de nieuwsbrief