Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Over ons

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van de stad.

Het museum in een notendop

Museum Vleeshuis, een muziekmuseum in Antwerpen

Klank van de stad

Blik terug op 800 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.

Antwerpen Klavecimbelstad

De klank van de stad van Christoffel Plantijn en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad bracht het museum tussen 2018 en 2020 dat rijke verleden en die bijzondere collectie tot leven met kunsthistorisch onderzoek, concerten, lezingen, publicaties, (focus)tentoonstellingen en opnames.

Het Vleeshuis, een must-see in hartje Antwerpen

Een gildehuis met stijl

Hartje Antwerpen, nabij het Schipperskwartier en de aloude Burchtgracht, daar vind je het monumentale Vleeshuis. Het is het oudste intacte, burgerlijke gebouw van Antwerpen. Tot na de Franse Revolutie had het gilde van de Antwerpse vleeshouwers er zijn basis.

Steun ons

Word sponsor

Het museum sponsoren kan op verschillende manieren – van projectgebonden steun tot structurele partnerschappen.

Word schenker

Elke gift – hoe bescheiden ook – wordt meer dan geapprecieerd. Met jouw schenking zetten wij onze muzikale missie graag verder.

Word vrijwilliger

Helpende handen zijn altijd welkom. Versterk met jouw talenten en inzet de vrijwilligers die hier achter de schermen aan de slag zijn.

Werking en contact

Wie is wie

Museum Vleeshuis rekent dag in dag uit op de inzet van een gemotiveerd team dat maar wat graag de muzikale geschiedenis van Antwerpen weer tot leven wekt.

Missie

Een interactieve reis door acht eeuwen muziekleven in een metropool.

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte zijn van onze plannen en activiteiten? Volg ons op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Projecten

De Vleeshuis Cahiers

De Vleeshuis Cahiers, dat zijn vlot geschreven en rijk geïllustreerde boekjes waarin een object of een thema uit de collectie centraal staat. Ze zijn een eerste kennismaking voor wie het museum nog niet kent en bieden verdieping voor wie het museum heeft bezocht. In alle gevallen zijn de cahiers een uitnodiging om het museum telkens opnieuw te ontdekken.

Museum Vleeshuis steunt vakmanschap

Denkende handen aan het werk

Vakmanschap steunen, dat doen we door het borgen, documenteren, beschermen en stimuleren van instrumentenbouw. Samen met bouwers en musici creëren we instrumenten en muziek. Zo blijft ons kostbare muziekerfgoed levende materie.

De Stadsgitaar

Stijn Kenens en Koen Fonteyne bouwden in 2020 op vraag van het museum een unieke ‘stadsgitaar’ in hun Hobokense atelier. Het instrument is gemaakt met hout van bomen die sneuvelden bij de heraanleg van de Antwerpse leien. Kortom met een echt stukje Antwerpen.

De Klank van het Vleeshuis

Museum Vleeshuis als muziek- en klanklabo voor jonge musici

Uitzonderlijke (corona)tijden dwingen Museum Vleeshuis en de musici met wie het museum samenwerkt om creatief en op een nieuwe manier om te gaan met de ruimtes waarin kan worden gemusiceerd. Dat creëert kansen om de akoestiek van het 500-jaar oude monument Vleeshuis te verkennen.

Bekijk ook

Zien

In ons museum zijn niet alleen heel wat mooie klanken te hóren. Er is ook heel wat te zien – van oude instrumenten, over gedetailleerde prenten tot heropgebouwde muziekateliers en danszalen.

Doen

Museum Vleeshuis is allesbehalve een klassiek instrumentenmuseum. We nemen je mee op een boeiende reis door een muzikaal verleden. Plan je een bezoek alleen, met je gezin, met een groep, klas of school? Bekijk hier ons aanbod.

Luisteren

Museum Vleeshuis brengt graag muziek in je leven. Met concerten in het museum, de beiaard en met afspeellijsten voor bij je thuis.

Museum gesloten? Bezoek ons online

Museum Vleeshuis bij je thuis

Online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel, bekijk een Woensdagklankenconcert of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.

Meld je aan voor de nieuwsbrief