Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Bart Vandersnickt

Bocklam

Onze collectie groeit

Toeters, bellen en tromgeroffel

Onlangs vulden we onze collectie aan met een deel van de instrumentenverzameling die Jean Bocklam (1946-2021) Museum Vleeshuis naliet.

Museum Vleeshuis ontvangt kwaliteitslabel

Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon heeft beslist om een kwaliteitslabel toe te kennen aan Museum Vleeshuis | Klank van de Stad in Antwerpen.

Brock Steelant

Studienamiddag: "Philippus van Steelant: Een requiem voor Antwerpen"

    woensdag 12 oktober 2022 van 13:30 tot 16:30

Tijdens een studienamiddag duiken we in de muzikale wereld van barokcomponist Philippus van Steelant (1611-1670).

Kom eens op bezoek

Rondleiding achter de schermen: van gildehuis tot muziekmuseum

Van de kelder tot in de nok van het dak. Kom op plaatsen in het Vleeshuis waar museumbezoekers normaal nooit komen.

Op zoek met Wolfje

zoekspel voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Aan de hand van tekeningen gaan kinderen samen met Wolfje op zoek naar enkele muziekinstrumenten in het museum en lossen ze enkele vragen op. Vraag je gratis zoekboekje aan de balie.

Concerten

Woensdagklanken najaar 2022

Woensdagklanken: najaar 2022

De Woensdagklankenconcerten van dit najaar zijn uitverkocht.

Dit najaar zetten we graag onze samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen nog eens in de kijker. Het Conservatorium is onze oudste partner: sinds 1967 zijn tal van historische instrumenten uit de Conservatoriumcollectie te zien én te horen in Museum Vleeshuis. Bovendien krijgen conservatoriumstudenten bijna elke week les in het museum, en werken we voortdurend samen voor onderzoek. Die samenwerking vieren we met verschillende concerten.

Antwerpen Gitaar Festival: Preludeconcert

    woensdag 9 november 2022 van 14:30 tot 16:00

Duo Vladislav Bláha, gitaar & Tania Drobysh, domra en mandoline

Nieuws

Beiaard kathedraaltoren tijdelijk stilgelegd

Door onvoorziene noodzakelijke restauratiewerken aan de klokkenstoel is de beiaard gedurende twee maanden opnieuw niet te horen.

Graven in Museum Vleeshuis

Graafwerken in Museum Vleeshuis

Tijdens graafwerken in verband met de restauratie van dit vijf eeuwen oude gebouw stuitten we op delen van het verleden...

Illustratie Vleeshuis

Het Vleeshuis afgebeeld

Het Vleeshuis werd in de loop der eeuwen al vele malen getekend en geschilderd: het is dan ook een monumentaal gebouw dat elke bezoeker van Antwerpen gezien moet hebben! Op zondag 11 september bewonder je de mooiste tekeningen en maquettes in onze schatkamer.

Wij zijn klaar voor de toekomst

voorontwerp restauratiedossier

In 2021 keurde de stad het beheersplan voor het Vleeshuis goed, nu volgt het voorontwerp voor de restauratie van dit beschermde monument. Een ontwerp dat het rijke verleden van het Vleeshuis verbindt met de toekomst.

Projecten

De Vleeshuis Cahiers

Met trots presenteren wij: De Vleeshuis Cahiers! In elk cahier — beknopte, vlotgeschreven en rijkgeïllustreerde boekjes — staat een object of een thema uit de collectie van Museum Vleeshuis centraal.

Museum Vleeshuis steunt vakmanschap

We dragen graag bij tot het bewaren van muzikaal meesterschap. Dat doen we door opdrachten te geven aan individuele instrumentenbouwers en -restauratoren of door instrumenten die zij bouwden aan te kopen.

Online zijn we altijd open

Museum Vleeshuis bij je thuis

online aanbod

Online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel, bekijk een Woensdagklankenconcert of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.

Virtuele tour - het Vleeshuis achter de schermen

De kelder en het gelijkvloers van het Vleeshuis zijn open voor het publiek tijdens een regulier museumbezoek. Maar het Vleeshuis is nog veel meer dan dat. Benieuwd naar de 5 andere verdiepingen? Deze virtuele tour geeft je een voorsmaakje. De smaak te pakken? Kom dan zeker eens een rondleiding achter de schermen volgen.

Museum Vleeshuis in een notendop

Museum Vleeshuis, dat is een interactief muziekmuseum in een monumentaal gebouw in hartje Antwerpen met een internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels.

Museum Vleeshuis, een muziekmuseum in Antwerpen

Klank van de stad

Blik terug op 800 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.

Antwerpen, wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw in de Gouden Eeuw

Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels

De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis brengt dat rijke verleden voor het voetlicht.

Het Vleeshuis, een must-see in hartje Antwerpen

Een gildehuis met stijl

Hartje Antwerpen, nabij het Schipperskwartier en de aloude Burchtgracht, daar vind je het monumentale Vleeshuis. Het is het oudste intacte, burgerlijke gebouw van Antwerpen. Tot na de Franse Revolutie had het gilde van de Antwerpse vleeshouwers er zijn basis.

Vlaanderen, verbeelding werkt

Meld je aan voor de nieuwsbrief