Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

De collectie Ghysels

Swing op de klank van dansorgels

Dansorgels zijn vernuftige automaten die mensen aan het dansen zetten. Ze zijn een typisch Belgisch fenomeen. Vanaf 1900 waren ze enorm populair in Antwerpen en Brussel.

Een indrukwekkende en grote muzikale collectie

In 2007 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van een collectie mechanische muziekinstrumenten. Ze kocht de orgelcollectie van Jef Ghysels, een bekend verzamelaar van dans- en kermisorgels. Het geheel bestaat uit:

  • 4 grote dansorgels
  • 12 kleinere orgels
  • een collectie orgelbeeldjes
  • een collectie orgelmuziekboeken
  • documentatiemateriaal

De collectie Ghysels werd in 2008-2009 aan het grote publiek getoond op de tentoonstelling Continental Superstar in het Jubelparkmuseum. Sinds 2010 is de collectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot van Katoen Natie in Kallo. Het departement Cultuur, Jeugd en Media staat in voor het beheer ervan.

De collectie Ghysels vertelt het boeiende verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de 20ste eeuw. Ze illustreert het technisch vakmanschap op gebied van orgelbouw dat in Vlaanderen - en vooral Antwerpen - aanwezig was. Tot op de dag van vandaag zijn verschillende orgelbouwers actief in de regio Antwerpen.

In het najaar van 2013 nam toenmalig minister van cultuur, Joke Schauvliege, de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van mechanische orgels met Antwerpen sluiten naadloos aan bij de collectie, het thema en de doelstellingen van Museum Vleeshuis.

De collectie Ghysels op reis

In afwachting van een definitieve bestemming van de collectie in Museum Vleeshuis kunnen erkende Culturele Erfgoedinstellingen een instrument (onder strikte voorwaarden) in bruikleen krijgen. Zo kunnen de mooiste stukken uit de collectie tentoongesteld en beluisterd worden. Met andere woorden: de collectie Ghysels mag op reis!

De thuisblijvers

De orgels die in het depot in Kallo blijven, zijn te bezichtigen na afspraak met de collectiebeheerder Jolien Paeshuys. Je kan haar bereiken via jolien.paeshuys@antwerpen.be.

Je kan de collectie Ghysels ook permanent online bewonderen. Ze werd digitaal ontsloten via de online-catalogus van Museum Vleeshuis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief