Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vleeshuis Cahiers

Met trots presenteren wij: De Vleeshuis Cahiers! In elk cahier — beknopte, vlotgeschreven en rijkgeïllustreerde boekjes — staat een object of een thema uit de collectie van Museum Vleeshuis centraal.

Voor wie het museum nog niet kent, zijn de boekjes een eerste kennismaking met de collectie. Voor wie het museum (net) heeft bezocht bieden de cahiers verdieping. In alle gevallen zijn de publicaties een uitnodiging om het museum telkens opnieuw te ontdekken. De cahiers zijn te koop in de shop van het museum of in de boekhandel.

Cahier #1: Een muzikale zondagmiddag, Louis van Engelen, 1887

Auteur: Timothy De Paepe

Antwerpen, 1887. Een zondagnamiddag. Een groep artistieke vrienden – onder hen de componist Peter Benoit en de schilder Charles Mertens – komt samen op Linkeroever, bij Café Belvédère. Een gitarist speelt een lied, terwijl de zon schijnt en het bier rijkelijk vloeit. Dit is de setting van Zondagmiddag op Sint-Anneke, een van de mooiste schilderijen van Louis Van Engelen (1856-1940). In 2020 kreeg Museum Vleeshuis | Klank van de Stad dit bijzondere schilderij voor langere tijd in bruikleen. In dit cahier nemen we u mee naar de (muzikale) wereld van Antwerpen in de belle époque.

Cahier #2: Tussen Antwerpen en Parijs. De 'Peter Benoit-piano' van Pleyel, Wolff & Cie, 1884

Auteurs: Timothy De Paepe, Jan Dewilde, Hannah Aelvoet & Yannick Wijnants

In 2021 rondde Yannick Wijnants (Atelier Herkenrode) de restauratie af van de zogenaamde ‘Peter Benoit-piano’, een concertvleugel van de firma Pleyel, Wolff & Cie uit 1884. Dankzij de restauratie kunnen muziekliefhebbers, voor het eerst in decennia, opnieuw kennismaken met de warme klank van dit schitterende instrument. Sinds de piano in 1895 in Antwerpen arriveerde, heeft hij bovendien een intrigerende band met een van Vlaanderens beroemdste componisten: Peter Benoit (1834-1901). In dit cahier vertellen vier experten meer over de piano, over Peter Benoit en zijn pianorepertoire en over de restauratie.

Cahier #3: Een requiem voor Antwerpen

Auteurs: Stefanie Beghein, Timothy De Paepe & Mirte Maes

Op 14 november 1653 wordt de juwelenhandelaar Gaspar Duarte begraven in de Antwerpse Sint-Jacobskerk. De uitvaart is een indrukwekkende gelegenheid, met alle pracht en praal. Bovenal klinkt er schitterende muziek. Die muziek, vol barokke klankkleuren, is gecomponeerd door Philippus van Steelant (1611-1670). In dit Cahier maak je kennis met Philippus van Steelant en zijn requiemmuziek, met de kerk waar hij werkte en met de stad waarin hij leefde.

Het cahier verscheen samen met en naar aanleiding van de cd-opname Antwerp Requiem c. 1650 van CantoLX, B'Rock Orchestra en Frank Agsteribbe op het label Pentatone. 

Wordt verwacht

Cahier #4: De verdwenen opera van Antwerpen

auteurs:  Timothy De Paepe

titel onder voorbehoud, in voorbereiding, verschijnt 2022

Cahier #5: Antwerpen, stad van dansorgels

auteurs: Jolien Paeshuys & Timothy De Paepe

titel onder voorbehoud, in voorbereiding, verschijnt 2023

Praktisch

  • De Cahiers zijn te koop in Museum Vleeshuis en in de boekhandel.
  • €12,50
  • Uitgegeven door BAI

Meld je aan voor de nieuwsbrief