Overslaan en naar de inhoud gaan

Een muziekdoos of 'Kalliope'

De 'Brabançonne' meezingen, dansen op ‘Après le Bal’, wegdromen op ‘Le Carnaval de Venise’ of marcheren op ‘The Washington Post’: dat kan met onze Kalliope-muziekdoos.

Toegevoegd aan de collectie: een muziekdoos van de Kalliope Fabrik Mechanischer Musikwerke uit Leipzig en 22 bijbehorende platen. Deze vroeg-20ste-eeuwse Kalliope is in werkende toestand en dat liet ons toe om alle platen meteen op te nemen.

Op één van de platen staat ook de Brabançonne of het Belgische volkslied. Hoe die klinkt, kan je hier beluisteren.

Museum Vleeshuis · Kalliope, "Brabançonne" (vroege 20ste eeuw)

Een plaat opleggen

Een Kalliope werkt door een plaat op te leggen en het mechanisme op te winden. Vervolgens draait de plaat rond, en elk gaatje in de plaat activeert een belletje. Het resultaat is telkens 1 minuut muziek. Het model dat wij ontvingen is een van de grotere modellen: onze platen hebben een doorsnede van ongever 45 cm. Museum Vleeshuis bewaart overigens nog een andere Kalliope, een rechtopstaand model.

 

Uit de mode

Muziekdozen zoals deze waren een manier om allerlei populaire melodiën in huis te halen. Ze waren dan ook erg in trek bij de (hogere) middenklasse, maar ook in herbergen en cafés. Met de opkomst van de LP-speler raakte muziekdozen onvermijdelijk uit de mode. Vele belandden op zolders, in kelders of bij het afval. Gelukkig koesterde de familie Van Gestel dit familiestuk. In oktober 2018 schonken ze het instrument in goede staat aan Museum Vleeshuis.

Vanaf maart 2019 kan je onze beide kalliopes ontdekken in de vaste opstelling.

Geef op search.museumvleeshuis.be de zoekterm 'AV.2018.011.*' in en je vindt meer info over deze nieuwe aanwinst én je kan er de platen beluisteren.

 

Schenkingen zijn van groot belang voor ons museum. Wil jij ook graag een object schenken aan het Museum Vleeshuis, neem dan contact met ons op via vleeshuis@antwerpen.be.

Meld je aan voor de nieuwsbrief