Overslaan en naar de inhoud gaan
Museum der bildenden Künste Leipzig

Duarte: een muzikale familie

De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. De Duarte’s stonden bekend als belangrijke juweliers. Maar het waren vooral hun muzikale talenten waarover tijdgenoten vol bewondering spraken. Vanaf 2018 laten het Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis je kennismaken met deze vergeten muzikale Antwerpenaren!

Op het einde van de zestiende eeuw verhuist Diego Duarte vanuit Portugal naar Antwerpen. Daar legt hij de basis voor een succesvolle handel in juwelen en edelstenen. Gedurende de zeventiende eeuw reizen Diego’s zoon Gaspar en diens kinderen doorheen Europa om schitterende juwelen te leveren aan koningen en keizers.

Maar de Duarte’s hebben joodse wortels, en in een wereld vol religieuze spanningen zoekt de familie een neutrale en universele taal als basis voor hun vriendschappen en hun handel. Die taal vinden ze in de muziek. De huisconcerten die de familie organiseert lokken bezoekers uit heel Europa naar Antwerpen. Bovendien zijn de Duarte’s bevriend met tal van muzikanten en met de beroemde klavecimbelbouwers Ruckers-Couchet.

In 2018 en de daaropvolgende jaren laten het Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis je via allerlei activiteiten kennismaken met de Duarte’s en hun muziek.

 

Wie zijn de Duarte's?

Wie zijn de leden van de familie Duarte? Welke beroepen oefenen ze uit? Wie kennen ze? Welke rol spelen hun joodse wortels? En wat betekent muziek voor hen? Ontdek het hier.

Muziekkamers in het Snijders&Rockoxhuis

Het Snijders&Rockoxhuis nodigde het Museum Vleeshuis uit om een muziekkamer in te richten.

Speel zelf de muziek van Leonora Duarte

Zelf aan de slag met muziek uit het 17de-eeuwse Antwerpen? Dat kan. Leonora Duarte schreef omstreeks 1640 enkele muziekstukken die de oudste overgeleverde muziek van een Antwerpse componiste zijn. Op vraag van Museum Vleeshuis bewerkte Korneel Bernolet twee van de werken voor klavier, zodat je ze (ook) thuis kan spelen. Ga de uitdaging aan en ontdek de klank van de Antwerpse barok.

CD-opname: the Duarte Circle

Muziekensemble Transports Publics nam op vraag van het Museum Vleeshuis een cd op met de muziek van de Duarte’s en hun muzikale cirkel.

Stadswandeling: in het spoor van Duarte

Ga met deze muzikale stadswandeling op tocht door het 17de-eeuwse Antwerpen van de familie Duarte.

De klank van barok

Bach, Händel en Vivaldi zijn de bekendste barokcomponisten. Maar er valt nog veel meer prachtige barokmuziek te ontdekken. Onze conservator, Timothy De Paepe stelde een eigenzinnige playlist samen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief