Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

De familie Duarte

Te gast in het Snijders&Rockoxhuis

De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. De Duarte’s stonden bekend als belangrijke juweliers. Maar het waren vooral hun muzikale talenten waarover tijdgenoten vol bewondering spraken. Sinds 2018 laten het Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis je kennismaken met deze vergeten muzikale Antwerpenaren in de Muziekkamer in het Snijders&Rockoxhuis.

De muziekkamer

Op het einde van de zestiende eeuw verhuisde Diego Duarte vanuit Portugal naar Antwerpen. Daar legde hij de basis voor een succesvolle handel in juwelen en edelstenen. Gedurende de zeventiende eeuw reisden Diego’s zoon Gaspar en diens kinderen doorheen Europa om schitterende juwelen te leveren aan koningen en keizers.

Maar de Duarte’s hebben joodse wortels, en in een wereld vol religieuze spanningen zoekt de familie een neutrale en universele taal als basis voor hun vriendschappen en hun handel. Die taal vinden ze in de muziek. De huisconcerten die de familie organiseert lokken bezoekers uit heel Europa naar Antwerpen. Bovendien zijn de Duarte’s bevriend met tal van muzikanten en met de beroemde klavecimbelbouwers Ruckers-Couchet.

In 2018 nodigde het Snijders&Rockoxhuis Museum Vleeshuis uit om een muziekkamer in te richten rond de familie Duarte. Je kan er verschillende topstukken zien uit de collectie van Museum Vleeshuis, zoals het Andreas Ruckers-klavecimbel (1644) en het Joannes Couchet-virginaal (1650).

Meer info op de website van het Snijders&Rockoxhuis

Over het professionele leven van de Duarte’s schreef Timothy De Paepe, op vraag van museum DIVA, Een netwerk van luxe (2016).

 

Opname: ‘The Duarte Circle’

Een huisconcert van de Duarte’s beluisteren? Dat kan! Op vraag van het Museum Vleeshuis realiseerde barokensemble Transports Publics een cd-opname met de muziek van Leonora Duarte en van vrienden en tijdgenoten van de Duarte’s.

Welke muziek klonk er tijdens de huisconcerten van de familie Duarte? Met die vraag gingen musicus Thomas Baeté (Transports Publics) en directeur Timothy De Paepe (Museum Vleeshuis) aan de slag. Het resultaat is een cd met muziek van onder meer Leonora Duarte, Constantijn Huygens, Guillielmus Messaus, John Bull, Nicholas Lanier en Girolamo Frescobaldi.

Het is bovendien de allereerste keer dat alle muziek van Leonora Duarte werd opgenomen. Er is sowieso al weinig muziek overgeleverd die door 17de-eeuwse vrouwen werd gecomponeerd. En dat het om iemand met een joodse achtergrond maakt de opname al helemaal uniek. 

De opname verscheen bij het label Musica Ficta en kwam tot stand met de financiële steun van KBC. De cd is onder meer te koop in de shop van Museum Vleeshuis.

 

Zelf spelen

Wil je graag zelf aan de slag met de muziek van Leonora Duarte? Op vraag van Museum Vleeshuis bewerkte Korneel Bernolet twee van Leonora’s vijfstemmige sinfonia’s voor klavier, zodat je ze (ook) thuis kan spelen. Ga de uitdaging aan en ontdek de klank van de Antwerpse barok.

De partituren kan je hier downloaden: Sinfonia 1 en Sinfonia 7.

Sinfonia 1

Sinfonia 7

Meld je aan voor de nieuwsbrief