Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Beiden drukten hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad. Nicolaas als burgemeester, Frans als bedreven schilder van dieren en stillevens. Twintig jaar lang waren ze buren: ze woonden in twee aangrenzende woningen in de Keizerstraat.
De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. De Duarte’s stonden bekend als belangrijke juweliers. Maar het waren vooral hun muzikale talenten waarover tijdgenoten vol bewondering spraken. De huisconcerten die de familie organiseert, lokken bezoekers uit heel Europa naar Antwerpen. Bovendien zijn de Duarte's bevriend met tal van muzikanten en met de beroemde klavecimbelbouwers Ruckers-Couchet.
De muziekkamer
Sinds 2018 laten Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis je kennismaken met deze vergeten muzikale Antwerpenaren in de Muziekkamer van Gaspar Duarte in het Snijders&Rockoxhuis.
Je kan er verschillende topstukken zien uit de collectie van Museum Vleeshuis, waaronder het Andreas Ruckers-klavecimbel (1644) en het Joannes Couchet-virginaal (1650). Samen met zeldzame schilderijen en de muziek van Gaspars dochter Leonora Duarte ontdek je er de klank van het 17de-eeuwse Antwerpen. Meer info vind je op de website van het Snijders&Rockoxhuis.
Over het professionele leven van de Duarte’s schreef Timothy De Paepe in 2016, op vraag van museum DIVA, Een netwerk van luxe (pdf).
Opname: ‘The Duarte Circle’
Op vraag van Museum Vleeshuis realiseerde barokensemble Transports Publics een cd-opname met de muziek van Leonora Duarte en van vrienden en tijdgenoten van de Duarte’s.
Welke muziek klonk er tijdens de huisconcerten van Duarte’s? Met die vraag gingen musicus Thomas Baeté (Transports Publics) en directeur Timothy De Paepe (Museum Vleeshuis) aan de slag. Het resultaat is een cd met muziek van onder meer Leonora Duarte, Constantijn Huygens, Guillielmus Messaus, John Bull, Nicholas Lanier en Girolamo Frescobaldi.
Bovendien is het de allereerste keer dat alle muziek van Leonora Duarte werd opgenomen. De opname verscheen bij het label Musica Ficta en kwam tot stand met de financiële steun van KBC.
Zelf spelen
Wil je graag zelf aan de slag met de muziek van Leonora Duarte? Op vraag van Museum Vleeshuis bewerkte Korneel Bernolet twee van Leonora’s vijfstemmige sinfonia’s voor klavier, zodat je ze (ook) thuis kan spelen. Ga de uitdaging aan en ontdek de klank van de Antwerpse barok.
De partituren kan je hier downloaden: Sinfonia 1 en Sinfonia 7.