Overslaan en naar de inhoud gaan

Accordeons

Twee indrukwekkende accordeons met een mooi levensverhaal vullen de collectie aan.

Fonske speelt accordeon.

Sinds de 19e eeuw neemt de accordeon een prominente plaats in in het Vlaamse muzieklandschap. Lange tijd is Lichtervelde hét centrum waar accordeons verkocht en gerepareerd worden. Wanneer er meer betaalbare fabrieksinstrumenten op de markt komen, duiken er ook in andere steden accordeonzaken en -specialisten op, waaronder Meulemans in Antwerpen.

Recent zijn twee chromatische accordeons van Meulemans aan onze collectie toegevoegd. Het zijn Italiaanse instrumenten van het merk Borsini. Jarenlang waren ze het eigendom van Alfons De Belder, of "Fonske". In Niel vrolijkte Fonske de schippers in de cafés op met "Volare" en liedjes van Eddy Wally.  Zijn familie schonk de twee accordeons aan Museum Vleeshuis, samen met zijn plaquette voor 25 jaar trouw lid van de Verenigde Harmonicaïsten te Niel.

Vanaf november kan je één van de accordeons al in onze vaste opstelling bewonderen. Wil je meer weten over de accordeons en het plaquette? Surf dan naar https://search.museumvleeshuis.be/search/simple en voer “AV.2022.018” in.

 

Schenkingen zijn van groot belang voor ons museum. Wil jij ook graag een object schenken aan het Museum Vleeshuis, neem dan contact met ons op via vleeshuis@antwerpen.be.

Meld je aan voor de nieuwsbrief