Instrument voor het volk
De concertina is een op de trekharmonica gelijkend instrument. In 1829 ontwierp de Britse uitvinder Sir Charles Wheatstone een eerste versie van de concertina om die mettertijd in zijn instrumentenfabriek te produceren. Vaak wordt het instrument geassocieerd met meer volkse muziek, maar oorspronkelijk was de concertina bedoeld voor een welstellend publiek en werd het gebruikt om virtuoze, klassieke kamermuziek te spelen. Omstreeks 1870 brak het instrument door als een ‘instrument voor het volk’, onder meer omdat het steeds vaker in Music Halls werd gebruikt.
Duizenden concertina's
De naar Engeland uitgeweken Zwitser Louis L. Lachenal (c. 1821–1861) werkte een tijdje voor de fabriek van Wheatstone, maar richtte in 1858 zijn eigen atelier op. Met succes, want de verkoop explodeerde en Lachenal & Co. zou tot 1936 tienduizenden concertina’s produceren.
In België duikt de concertina omstreeks 1900 steeds vaker op in havencafés en revuetheaters. Bovendien reist het instrument ook mee met Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uit de concertina ontwikkelde later de bandoneon, een instrument dat met tangomuziek wordt geassocieerd.
Schenkingen zijn van groot belang voor het museum. Wil jij graag een object schenken? Neem dan contact op via vleeshuis@antwerpen.be.