Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Groetjes uit de Muziekzaal

Postkaarten van de Muziekzaal in het Steen

Voor het Vleeshuis een museum was, werden de muziekinstrumenten van de stedelijke musea tentoongesteld in het Steen, dat tegenover het Vleeshuis ligt. Dankzij twee postkaarten weten we vandaag hoe de opstelling daar was. De instrumenten op de postkaarten bevinden zich vandaag grotendeels in Museum Vleeshuis. Kom jij bij ons zoeken welke instrumenten dat precies zijn?

De Muziekzaal

Voor de opening van Museum Vleeshuis in 1913, bestond het oudheidkunde museum “Het Steen” al bijna een halve eeuw. In de collectie daar zaten ook al heel wat muziekinstrumenten. Ze hadden hun eigen “Muziekzaal” gekregen. In 1913 verhuisden de instrumenten naar het Vleeshuis. In 2006 ontstond uit die muziekzaal uiteindelijk Museum Vleeshuis | Klank van de Stad.

Wie zoekt, die vindt

De muziekzaal in het Steen wordt afgebeeld op twee oude postkaarten in onze collectie (AV.2019.003.001 en AV.2019.003.002). De instrumenten op de postkaarten zijn vandaag bijna allemaal terug te vinden in Museum Vleeshuis. Onze collega’s trokken alvast op zoektocht uit en gaven de postkaarten een opfrisbeurt.

Vragen?

Heb jij opmerkingen, vragen of aanvullingen? Contacteer ons via vleeshuis@antwerpen.be.

Meld je aan voor de nieuwsbrief