Overslaan en naar de inhoud gaan

Kindvirginaal

In Museum Vleeshuis staat nog een van de enige kindvirginalen ter wereld. Deze Antwerpse uitvinding uit de vroege 17de eeuw is – hoewel de naam anders doet vermoeden – géén kinderinstrument, maar een kleinere versie van een groter ‘moedervirginaal’, waarmee het wondermooi samenspeelt.

Virginalen zijn redelijk kleine klavierinstrumenten waarvan de snaren – net als in een klavecimbel – worden getokkeld. Een moeder- en kindvirginaal bestaat uit een virginaal met een normale afmeting en een kleiner virginaaltje dat je in het grote kunt schuiven.

Twee klavierinstrumenten in één

Het ‘kind’ is apart bespeelbaar of kan bovenop het grotere virginaal geplaatst worden, waardoor het automatisch meespeelt. Met dit twee-in-een klavierinstrument kun je dus drie totaal verschillende klankkleuren creëren: de warme klank van het moedervirginaal, de zachte, hogere klank van het kindvirginaal en de rijke klank van moeder en kind samen.

Een van de weinige kindvirginalen

Het kindvirginaal is een typische Antwerpse uitvinding uit de vroege 17de eeuw. Wereldwijd zijn er maar een paar van die instrumenten bewaard. In Museum Vleeshuis hebben we een kindvirginaal van instrumentenbouwer Andreas Ruckers staan. Het moederinstrument van dit kindvirginaal ging echter verloren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief