Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Muziekdoos

Een Antwerpse dame schonk een mechanische muziekdoos aan het museum.

In mei 2016 schonk een Antwerpse dame een mechanische muziekdoos (ca.1873) aan het museum. Haar grootouders, die een handschoenwinkel op de Katelijnevest uitbaatten, kochten de doos op het einde van de negentiende eeuw in een klokken- en horlogewinkel in de Lange Koepoortstraat. Hoewel het instrument wellicht uit Zwitserland komt, heeft het object dus een heel Antwerpse geschiedenis.
 
Alvorens het object een plek kan krijgen in een tentoonstelling zal het moeten worden gereinigd. Alle mechanische onderdelen zitten onder het vuil. Na reiniging van het messing, maar ook het hout, zal het instrument weer schitteren. Ook het glaasje dat de binnenzijde beschermt tegen stof, ontbreekt en moeten we vervangen. Ten slotte moeten op de trommel zelf enkele kleine beschadigingen worden hersteld zodat de muziekdoos opnieuw optimaal kan klinken.

Muziekdozen zoals het geschonken exemplaar, waren een belangrijke stap in het toegankelijk maken van muziek. Ook als je zelf geen instrument bespeelde, kon je met een dergelijk muziekdoos muziek in huis halen. De dozen werden op relatief grote schaal geproduceerd en waren daarom betaalbaar voor de middenklasse. Op de trommel in deze doos staan vier composities van Strauss, Meyerbeer, Offenbach en de nu zo goed als onbekende Oostenrijkse componist Joseph Gungl. Wie meer composities wilde, diende uiteraard meer te betalen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief