Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Podcast 'Wannes'

in samenwerking met Radio 1

'Café Breughel', 'De Brug van Willebroek', 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen...' Het werk van Wannes Van de Velde is uit één stuk gesneden, scherp als een mes en meteen herkenbaar aan de volkse ritmes en de sappige taal.

In Wannes praten Michaël Robberechts en Lisa Smolders met vrienden en bewonderaars, muzikanten en studenten van de kleinkunstenaar. Met onverwachte fans als Stef Kamil CarlensLucas Van den EyndeGene Bervoets en Jeroen Olyslaegers.

Ook bewonderaars Vera Coomans, Hans Kusters, Koen De Cauter, Emmy Leemans, Roland Van Campenhout, Bob De Moor, Axl Peleman, Dree Peremans sr, Amparo Cortés, Bernard Van Lent, Tiny Bertels, Johan Thielemans, Mira en Jan De Smet komen aan bod. 

Troubadour

De drie grote W’s, dat waren Walter De Buck, Willem Vermandere en Wannes Van de Velde. Drie zangers die vanaf de jaren 60 hun eigen taal verkozen boven het swingende Engels. De Buck zong in het Gents, Vermandere in zijn West-Vlaams en Wannes in het Antwerps, in zijn eigen (steeds historisch gefundeerde) terminologie het Zuid-Brabants.

Robberechts en Smolders verzamelen verhalen over de zanger en schrijver die 'veur 't zelfde geld' schilder of beeldhouwer was geworden. 

Wannes, de Antwerpse zanger

Het was lang niet evident om in de jaren 1960 in je eigen dialect te zingen. Het was de periode van het ABN en programma’s zoals Hier spreekt men Nederlands. En dan is er plots Wannes Van de Velde, de zanger uit hartje Antwerpen, die sprak en zong in de taal van zijn ouders en de volkscafés.

In aflevering 1 van 'Wannes' nemen vrienden Bob De Moor en Dree Peremans sr. ons mee naar het Antwerpen van de oorlogsjaren. Jongere artiesten Lucas Van den Eynde, Axl Peleman en Stef Kamil Carlens denken terug aan de onvergetelijke zanger en mentor. 

Museum Vleeshuis · Wannes | 1. Liefde voor het Antwerps

Wannes, de muzikant

Aflevering twee gaat over Wannes als muzikant. Wannes, de componist, flamencogitarist en de schrijver van ‘Ik Wil Deze Nacht in de Straten Verdwalen’.

Roland Van Campenhout, accordeonist Bernard Van Lent, Gene Bervoets en flamencozangeres Amparo Cortes praten over de muziek van Wannes. Uitgever Hans Kusters en biograaf Dree Peremans sr. vullen aan met verhalen en details.

Museum Vleeshuis · Wannes | 2. Wannes, de muzikant

Wannes, de (levens)kunstenaar

Theater, schrijven, en een ongeremd engagement, ... Wannes was zoveel meer dan enkel een muzikant van volkse muziek.

Bob De Moor, Johan Thielemans en Jeroen Olyslaegers praten over de zanger en de schrijver en Lucas Van den Eynde, Gene Bervoets en Tiny Bertels halen herinneringen op aan Wannes de docent en mentor.

Museum Vleeshuis · Wannes | 3. Wannes, de (levens)kunstenaar

Je kan de podcast beluisteren op het Spotifykanaal van Museum Vleeshuis, op Apple Podcast en op Google Podcast. Of op de Radio 1 app (iOs of Android).

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief