Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Toeters, bellen en tromgeroffel

Onlangs vulden we onze collectie aan met een deel van de instrumentenverzameling die Jean Bocklam (1946-2021) Museum Vleeshuis naliet.

Bocklam was, in de voetsporen van zijn vader, tamboer-majoor bij de Antwerpse stadstrommelaars. Vader Bocklam verzamelde daarnaast ijverig muziekinstrumenten. Ook die verzamelmicrobe kreeg Jean Bocklam snel van zijn vader te pakken. Zijn hele leven lang bouwde hij verder aan een indrukwekkende verzameling. Belgische blaasinstrumenten van alle soorten en maten uit de late 19de en vroege 20ste eeuw vormden het grootste deel van zijn collectie. Bocklams huis was tot de nok gevuld met trombones, tuba's, trompetten, trommels, klarinetten, hoorns en zelfs bombardons. De bombardon had een bijzonder plekje in het hart van Bocklam; hij bespeelde het instrument jarenlang in verschillende Antwerpse fanfares.

Wij mochten een deel van de verzameling inpakken en meenemen naar het Vleeshuis, waar we de instrumenten nu registreren en fotograferen. Binnenkort ontdek je de verzameling via search.museumvleeshuis.be, en volgend jaar ook in het museum.

Heb je ook een stuk in huis dat waardevol kan zijn voor ons museum? Geef ons dan een seintje op vleeshuis@antwerpen.be. Bezorg meteen ook een foto en een korte omschrijving van het voorwerp.

Meld je aan voor de nieuwsbrief