Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom wordt het Vleeshuis gerestaureerd?

Het gebouw verkeert in slechte toestand en ook de toegankelijkheid ervan is erg beperkt.

Foto tijdens de restauratie door Alexis van Mechelen, 1904, collectie Stadsarchief Antwerpen.

Ruim 100 jaar na de laatste grote restauratie (1904-1913) is het beschermde monument Vleeshuis opnieuw aan restauratie toe. De afgelopen jaren waren al enkele dringende ingrepen noodzakelijk in afwachting van de totale restauratie. Denk hierbij aan het plaatsen van tijdelijke dakgoten, het ondersteunen van de gevels, het verstevigen van de dakstructuur en het hangen van netten aan de buitenmuren tegen vallende brokstukken. De voorbije decennia tastte insijpelend vocht de balkkoppen van de iconische houten dakkap aan, waardoor de dakspanten en zoldervloeren begonnen te vervormen. Ook enkele vroeg-20ste-eeuwse houten ramen werden letterlijk uit hun kozijnen geblazen na een storm.

Naast de slechte toestand van het gebouw is vandaag de toegankelijkheid erg beperkt: slechts één van de zeven verdiepingen/bouwlagen (namelijk het gelijkvloers) is vandaag vlot toegankelijk. De overige verdiepingen, op de kelder na (die nu enkel te bereiken is via een smalle trap), zijn al jaren of zelfs decennia niet meer toegankelijk voor het grote publiek.

Na de restauratie beslaat het museum het gehele gebouw, van kelder tot nok, en is er voor bezoekers op elke verdieping iets te beleven. Museum Vleeshuis is dan klaar voor de volgende 100 jaar!

Meld je aan voor de nieuwsbrief