Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Bart Huysmans

Wannes Van de Velde komt thuis in Museum Vleeshuis

De werkkamer van Wannes Van de Velde krijgt een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Het museum is bijzonder opgetogen. Het museum heeft niet voor niets de ondertitel 'Klank van de Stad', een verwijzing naar een van Wannes' bekendste liederen.

23 augustus 2019

Wannes en zijn 'schrijfkot'

Met zijn muziek en zijn liedteksten was zanger, dichter en beeldend kunstenaar Wannes Van de Velde (1937-2008) de stem en het geweten van Antwerpen en zijn inwoners. Vanaf 1978 schreef Wannes die muziek en liedteksten voornamelijk in zijn werkkamer - zijn 'schrijfkot' zoals hij het zelf noemde - in zijn woning aan de Antoon Van Dijckstraat 34, bij het Antwerpse Stadspark.

ik wil deze nacht in de straten verdwalen de klank van de stad maakt mijn ziel amoureus

Thuis in het Vleeshuis

De werkkamer kreeg een plek op de eerste verdieping van het Vleeshuis, met zicht op de omliggende smalle straten en de toren van de Sint-Pauluskerk. Naast muziekinstrumenten zijn er onder meer boeken, poesjepoppen, foto's, tekeningen en schilderijen te zien. Natuurlijk zitten er ook talrijke partituren en liedteksten in zijn handschrift tussen. Alles tezamen gaat het om bijna 700 objecten die Wannes inspireerden of een reflectie zijn van zijn creatieve scheppingsproces. Bijzonder zijn een schilderij en enkele tekeningen van het Vleeshuis gemaakt door respectievelijk Wannes' moeder Stéphanie De Wilde en de 12-jarige Wannes zelf.

Wannes komt thuis

Wannes' wortels lagen in de straten rond het Vleeshuis, in het oude schipperskwartier. Daar werd Wannes (Wim) Van de Velde in 1937 geboren en groeide hij op. Zijn eerste eigen lied, het Lied van de Neus, werd ingegeven door de afbraak van de Vleeshuiswijk. En het poppentheater van de Poesje van de Reep (in de Repenstraat, naast het Vleeshuis) vormde de inspiratie voor Wannes' eigen poesjepoppen.

Met de verhuis van de werkkamer naar het Vleeshuis is Wannes eindelijk weer in de buurt waar hij thuishoort, aldus Wannes' goede vriend en biograaf Dree Peremans.

Wannes blijft

Dat de werkkamer naar Museum Vleeshuis komt, is te danken aan Christa Van de Velde, de weduwe van Wannes, en aan de recent opgerichte vzw Erfgoed Wannes Van de Velde, die de nalatenschap van Wannes wil bewaren en uitdragen. Samen met hen zal Museum Vleeshuis de komende jaren een werking rond de werkkamer opzetten, inclusief concerten (in de reeks Woensdagklanken en daarbuiten), lezingen, rondleidingen, een stadswandeling (in Antwerp Museum App), een podcast en focuspresentaties. Een focuspresentatie rond Het lied van de Neus: Wannes en de Poesje is gepland voor het voorjaar van 2021.

 

 

Beluister de reportage van Klara voor meer achtergrondinfo.

Ook de VRT-nieuwsredactie en ATV kwamen langs. Bekijk de VRT- en ATV-reportage.

Praktisch

Door de coronamaatregelen is de werkkamer momenteel enkel online te bezoeken. Binnenkort - als rondleidingen binnen weer mogen - kan je ze ook 'live' bewonderen.
Schrijf je in op de nieuwsbrief en verneem als eerste wanneer je terug een rondleiding kan boeken.

 

De werkkamer kwam naar Museum Vleeshuis dankzij de vzw Erfgoed Wannes Van de Velde.

Meld je aan voor de nieuwsbrief