Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

De Tristantrompet

In 2023 bouwden instrumentenbouwers Gunther Cohen en Daniël Vernooij een uitzonderlijke trompet voor de opera 'Tristan und Isolde', uitgevoerd door Opera Ballet Vlaanderen. Museum Vleeshuis kreeg de kans om het prototype van die trompet toe te voegen aan de collectie.

Daniël en Gunther zijn ervaren blaasinstrumentenbouwers. Toch doken ze voor dit bouwproject urenlang in historische documenten. Over de gedaante van de trompet die ze zouden bouwen voor Opera Ballet Vlaanderen, bestond immers veel discussie en weinig informatie.

Klinkt als een alpenhoorn

Richard Wagner (1813-1883) schreef in de derde akte van zijn opera 'Tristan und Isolde' de instructies voor de zogenaamde Tristantrompet. Een vrolijke trompetmelodie zou vanop het zijpodium moeten spelen, met een klank als een alpenhoorn, binnen het scala van de natuurtonen. Het instrument zou volgens hem bovendien over een houten klankbeker moeten beschikken. Instrumenten die aan die beschrijving voldoen, zijn echter nergens bewaard of gedocumenteerd.

Trompet zonder ventielen of kleppen

Na veel lezen, discussiëren en uitproberen maakten Gunther en Daniël een finaal ontwerp voor de trompet, zoals ze er volgens hen mogelijks uitzag in de tijd van Wagner. Het eerste prototype dat ze bouwden aan de hand van het ontwerp, bevindt zich nu in de collectie van Museum Vleeshuis. Bijzonder is vooral dat ze een trompet zonder ventielen of kleppen ontwierpen. De muzikant moet dus alle tonen met zijn lippen vormen. Dit kwam trompettist Sander Kintaert demonstreren in Museum Vleeshuis, op Open Monumentendag in 2023.

Meld je aan voor de nieuwsbrief