Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Antwerpen Klavecimbelstad

Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels

De klank van de stad van Christoffel Plantijn en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Vandaag bewaart Museum Vleeshuis een van de belangrijkste collecties Antwerpse klavecimbels ter wereld.

Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad brengt het museum dat rijke verleden en die bijzondere collectie de komende jaren voor het voetlicht. Kunsthistorisch onderzoek, concerten en lezingen, (focus)tentoonstellingen, publicaties en opnames: op deze pagina houden we je op de hoogte van alle activiteiten.

de antwerpse klavecimbels zijn de beste van de wereld

Boek 'Antwerpen Klavecimbelstad'

Ontdek twee eeuwen uitzonderlijke muziekinstrumenten uit Museum Vleeshuis | Klank van de Stad in het boek “Antwerpen Klavecimbelstad”.

Antwerpen Klavecimbelstad concertreeks

In deze concertreeks laten we de klankrijkdom van de Antwerpse klavecimbels herleven. Jonge musici en gevestigde waarden van over de hele wereld bespelen historische instrumenten of moderne kopieën van uiteenlopende bouwers.

Plantijn, Rubens én ... Ruckers-Couchet

Over de rijke geschiedenis van de klavecimbelbouw en de indrukwekkende collectie Antwerpse klavecimbels in Museum Vleeshuis.

Baroque Orchestration X (B.O.X) vindt onderdak in Museum Vleeshuis

24.04.2019 | B.O.X brengt zijn maatschappelijke zetel onder in Museum Vleeshuis en geeft een uniek klavecimbel in bruikleen.

Klavecimbels voor de 21ste eeuw

De klavecimbels en virginalen in Museum Vleeshuis zijn een bron van inspiratie voor hedendaagse klavecimbelbouwers van over de hele wereld. Dicht bij huis, in Ekeren, bouwde Jef Van Boven twee jaar lang aan de allereerste kopie van het Andreas Ruckers-klavecimbel uit 1605. Wij volgden zijn vorderingen op de voet. Sinds januari 2021 is het instrument klaar voor bespeling.

CD-opname: the Duarte Circle

Muziekensemble Transports Publics nam op vraag van het Museum Vleeshuis een cd op met de muziek van de Duarte’s en hun muzikale cirkel.

Muziekkamers in het Snijders&Rockoxhuis

Het Snijders&Rockoxhuis nodigde het Museum Vleeshuis uit om een muziekkamer in te richten.

Klavecimbel van Andreas Ruckers

Een luxe-instrument. Zo zou je het klavecimbel kunnen omschrijven. In de 16de en 17de eeuw vroegen vooral welgestelde muziekliefhebbers erom. Ook in de rijke handelsmetropool Antwerpen, waar de Antwerpse familie Ruckers een sleutelrol vervulde in de ontwikkeling van dit luxe-instrument.

Dulcken-klavecimbel

Joannes Daniël Dulcken was de belangrijkste 18de-eeuwse klavecimbelbouwer in Antwerpen. Een van de tien overgebleven klavecimbels van zijn hand staat in het Museum Vleeshuis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief