Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Woensdagklanken: Klank van de stad

Op tocht met Wannes Van de Velde

De 20ste eeuw door Toasaves (Belgisch muziekcollectief)

  woensdag 29 mei 2024 van 14:30 tot 16:00
Uitverkocht

Toasaves is een Belgisch muziekcollectief met fascinatie voor archaïsche Vlaamse volksliederen en de verhouding tot Oude Muziek en Oosterse muziek. Toasaves is fonetisch en betekent “thuishavens” in de Antwerpse tongval. Het gezelschap werd begin 2021 opgericht door oed-speler en artistiek leider Tristan Driessens en verenigt negen musici uit België, Frankrijk, Nederland, Spanje, Turkijë en Cyprus, elk met een brede artistieke achtergrond en expertise.

Op het eerste album “Zwerver” vertrekt Toasaves vanuit de composities en het Groot Liedboek van Wannes van de Velde (1937-2008), de zanger-artiest die in zijn thuishaven Antwerpen de oudste bewaard gebleven ballades en litanieën nieuw leven inblies. Hiervoor schreef Tristan Driessens nieuwe arrangementen van zowel anonieme Middeleeuwse liederen als origineel werk van Van de Velde. Als vanzelfsprekend werd een eclectische dialoog met het Oosten, die als een rode draad doorheen het parcours van Driessens loopt, niet uit de weg gegaan. Die sluit aan bij de nomadische geest en de openheid van Wannes van de Velde en onthult en versterkt de oerkracht van de oude muziekrepertoires.

Het bijzonder rijke en zeldzame instrumentarium van Toasaves vervult hierin een verbindende functie. Dankzij virtuoze uitvoeringen op traditionele instrumenten uit Oost en West –  Middeleeuwse fluiten, trommels, cisters en vedels, Oosterse viool, Turkse luiten (lavta en ‘ûd) en framedrums (daf, bendir, pandero cuadrado), draailier, Vlaamse en Ierse doedelzakken, Indische dilruba en bansuri, Afghaanse rebab, Perzische santur, …, wordt nieuw licht geworpen op de eigenlijke bron van muziektradities die, in tijd en ruimte van elkaar gescheiden, vaak dezelfde poëtische en muzikale geheimen bevatten. Vertrekkend van het volksrepertoire van Wannes van de Velde vindt het reisgezelschap een verrassend aanknopingspunt in Oude Muziek, traditionele dansmuziek uit de Griekse eilanden, klassieke hofmuziek (makam) uit Istanbul en zelfs volksmuziek uit Afghanistan.

Uitvoerders & instrumenten

 • Tristan Driessens (ud, latva, zang, arrangementen, artistieke leiding)
 • Raphaël De Cock (zang, doedelzak, mondharp)
 • Harald Bauweraerts (draailier)
 • Miriam Encinas (dilruba, blokfluiten en vedel, daf, pandero cuadrado, bendir Perzische santur)

Praktisch

Het concert vindt plaats op woensdagnamiddag, 29 mei 2024.

Uitverkocht

 • Deuren open: vanaf 14 uur
 • Concert: van 14.30 t/m 16.00 uur
 • Tickets: 8 euro
 • Koop je ticket vooraf online, want de concerten zijn snel uitverkocht.
 • Kom zeker op tijd, want bij de start van het concert worden de zaaldeuren gesloten.
 • Is het buiten koud? Hou er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook warme kledij nodig zal hebben.

Meld je aan voor de nieuwsbrief