Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Woensdagklanken: Suite X

De 21ste eeuw door B.O.X (Baroque Orchestration X) & gastmuzikanten

  woensdag 26 juni 2024 van 14:30 tot 16:00
Uitverkocht

Bram Stadhouders’ Suite X is een collectie van acht originele barokmuziektracks voor onze tijd. Is het een resultaat van een jamsessie van Stadhouders met Arve Henriksen en een gereïncarneerde J.S. Bach? Nee, het zijn de out-of-the-box-denkers van Baroque Orchestration X met wie hij dit onorthodoxe verbond is aangegaan. B.O.X is een Vlaams barokensemble dat hoofdzakelijk samenwerkt met acts uit de indie-pop scene, zoals recentelijk met Dez Mona, Efterklang of Spinvis. Een gedroomd pact dus voor het samensmelten van verschillende muziekwerelden.
 
Met Suite X brengt Stadhouders een eerbetoon aan de weldadige barokklank, die hij op even logische als verrassende wijze met de sound van elektrische gitaar en live electronics weet te mengen. De ene keer als klanklandschap, dan in een pakkende groove en niet in de laatste plaats, met lyrische melodieën die zich meteen in het hoofd nestelen. Een meesterproef waarin heden, verleden, elektronisch, akoestisch en de kunst van het improviseren uit de rijke barok- en jazztradities samenvloeien.

Uitvoerders & instrumenten

 • Bram Stadhouders, compositie en gitaar
 • Onno Govaert, slagwerk
 • B.O.X.: Pieter Theuns, theorbe; Lambert Colson, zink; Jon Birdsong, zink en trompet; Bart Vroomen, trombone (sackbut); Nathan Wouters, contrabas; Raphaël Collignon, klavecimbel en orgel 

Praktisch

Het concert vindt plaats op woensdagnamiddag, 26 juni 2024.

Uitverkocht

 • Deuren open: vanaf 14 uur
 • Concert: van 14.30 t/m 16.00 uur
 • Tickets: 8 euro
 • Koop je ticket vooraf online, want de concerten zijn snel uitverkocht.
 • Kom zeker op tijd, want bij de start van het concert worden de zaaldeuren gesloten.
 • Is het buiten koud? Hou er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook warme kledij nodig zal hebben.

Achtergrond

Bram Stadhouders (1987, Tilburg, NL) behoort tot de meest invloedrijke, vrijdenkende gitaristen van zijn generatie. Opgeleid als jazzgitarist zoekt hij vaak de ontmoeting met elektronica en klassieke muziek. Naast begenadigd gitarist en improvisator is hij componist en initiator van grensverleggende projecten. Bram maakte furore met tal van producties buiten de gebaande paden, zoals het door gitaar aangestuurde Big Barrel draaiorgel project; Orbit met ‘surround gitaar’ en samenwerkingen met onder ander het Nederlands Kamerkoor, Nils Petter Molvaer, Baroque Orchestration X, Sidsel Endresen, Jim Black en Under the Surface. Ze brachten hem naar alle grote Europese (jazz)festivals en podia in 60 landen, op 4 continenten. Bram’s spel wordt beïnvloed door (natuur)landschappen, beeldende kunst, ambient en global music, waarbij hij altijd de grens tussen improvisatie en compositie onderzoekt.
 
Het Vlaamse Baroque Orchestration X werd in 2010 opgericht door theorbe-speler Pieter Theuns. B.O.X wil voor historische instrumenten een plek zoeken buiten de niche van de zogenaamde ‘oude muziek’. Er is slechts één dogma: er wordt niet vertrokken vanuit bestaand historisch materiaal. De muzikanten zijn stuk voor stuk virtuozen met een bijzonder profiel, in de zin dat ze een diepgewortelde specialisatie in eeuwenoude instrumenten weten te combineren met een open geest, improvisatietalent en zin voor experiment. Het ensemble werkte o.a. samen met popmusici als Spinvis (NL), Eefje de Visser (NL), Efterklang (DK), Liesa Van der Aa, Dez Mona, Brihang, Tsar B, Shara Nova (USA; My Brightest Diamond), Pétur Ben (IS), Mugison (IS), Valgeir Sigurdsson (IS), Hanna Benn (USA), en Richard Reed Parry (CAN; Arcade Fire).

Meld je aan voor de nieuwsbrief