Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Een nieuwe Antwerpse viool

Vioolbouwer Maarten De Keukeleire bouwt in opdracht van het museum een Antwerpse viool. Hij laat zich hiervoor inspireren door de Stiennonviool uit onze collectie.

© Frederik Beyens

© Frederik Beyens

Over het project

De Antwerpse muziekinstrumentenbouwer Amandus Amatus Stiennon (1755-1835) bouwde de bewuste viool in 1792. Als petekind van beiaardier en violist Joannes De Gruytters werd Stiennon al vroeg ondergedompeld in de wereld van de muziekinstrumentenbouw.

Nu, vele jaren later, geeft de Gentse vioolbouwer Maarten De Keukeleire een hedendaagse interpretatie aan Stiennons creatie. Hij laat zich inspireren door de historische viool en bouwt een nieuw instrument dat zowel zijn eigen stijl als die van Stiennon uitdraagt.

Antwerpse violen

De Antwerpse vioolbouw is minder bekend, vaak gaat de aandacht naar Italiaanse meesters zoals Stradivari. De Stiennonviool toont echter aan dat ook in Antwerpen vioolbouw van hoog niveau plaatsvond. Met dit project slaan we een brug tussen de vioolbouw van vroeger en die van vandaag.

Klaar in 2025…

In 2025 presenteren we het resultaat. Niet alleen krijg je het nieuwe instrument te zien, je krijgt het ook te horen. Een muzikant zal de nieuwe Antwerpse viool bespelen met een speciaal voor dit instrument gecomponeerd muziekstuk. Iets om naar uit te kijken…

Over Maarten

Maarten De Keukeleire (°1994) is een jonge bouwer, die in 2018 afstudeerde aan het KASK, Gent, en die gespecialiseerd is in het werken met historische bouwmethoden, historische gereedschappen en de houtsoorten die eeuwen geleden voor vioolbouw gebruikt werden. In 2019 ging hij aan de slag in het atelier van de bekende Duitse bouwer Ulrich Hinsberger. Om zijn kennis te vergroten heeft hij ook verschillende masterclasses en stages in nieuwbouw gevolgd bij onder meer Francois Denis, Thomas Bertrand en Jacek Wesolowski. Hij werd tevens uitgenodigd deel te nemen aan de prestigieuze Oberlin workshop (VS). Zijn werk was te zien op de Cuvée Darling-tentoonstelling (2023) van Andy Lim in Keulen, Ekho-tentoonstelling (2024) in Brussel, en hij behaalde brons op de Kaminski International Violin Competition 2019 (Polen).

Bij elk instrument dat Maarten De Keukeleire bouwt, gaat hij op zoek naar de meest gepaste stukken hout, maakt hij een geometrische analyse van het instrument en denkt hij na over het meest geschikte gereedschap. Hij koos de voorbije jaren heel duidelijk en bewust voor verschillende opleidingen en leermeesters waarbij de nadruk lag op de nauwkeurige afwerking en hoge kwaliteitsgarantie van instrumenten voor professionele violisten. Die opleidingen zorgen ervoor dat hij vertrouwd is met de kwaliteitseisen in de sector en noden en wensen van musici. Recent voltooide hij instrumenten naar het voorbeeld van Stradivari en Gennaro.

Maarten deelt zijn kennis met studenten in zijn vioolbouwlessen aan de International Lutherie School Antwerp (ILSA), een voltijdse opleiding muziekinstrumentenbouw die uniek is in de Benelux.

Meer weten?

Kijk op www.maartendekeukeleire.com

 

Muziekinstrumentenbouw is een belangrijk deel van het verhaal van Museum Vleeshuis en een domein waar vakmanschap en artistieke expressie elkaar ontmoeten. Tussen 2024 en 2028 organiseren we daarom een opdrachtenreeks waarbij we jonge muziekinstrumentenbouwers vragen een nieuw muziekinstrument voor de museumcollectie te maken. Voor de muziekinstrumenten zoeken we ambassadeurs (musici).

Foto's: © Frederik Beyens

Meld je aan voor de nieuwsbrief