Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziek voor gezag en orde

Marsmuziek, hoorngeschal of tromgeroffel. Muziek werd in het verleden – maar ook vandaag nog – regelmatig ingezet om de aandacht op te eisen, gezag te uiten en orde te handhaven. Heel wat muzikale gebruiken waren daarbij afgeleid van militaire muziek.

Bij belangrijke plechtigheden weerklonken in het verleden steevast trompetten en pauken. De schuttersgilden gebruikten marsmuziek die gekleurd werd door trommels en fijfers (kleine dwarsfluiten), en belangrijke berichten werden tijdens het omroepen kracht bijgezet door de bellenmannen of hoornroepers. Straatverkopers gebruikten trouwens gelijkaardige hoorns.

Stadstrommelaarskorps

Muziek was meer dan ontspanning. Ze bekrachtigde het gezag en riep op tot orde. Muziek als machtsinstrument had gewoonlijk een militair karakter en werd gespeeld op instrumenten uit de militaire sfeer. Ook vandaag leeft die kant van muziek nog voort: een voorbeeld daarvan is het tromgeroffel van de schuttersgilden. Sinds het einde van de 19de eeuw weerklinkt het tromgeroffel weer in Antwerpen dankzij het Stadstrommelaarskorps, dat ook vandaag nog steeds actief is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief