Overslaan en naar de inhoud gaan

Beiaardconcert: Bronzen Chopin

Door stadsbeiaardier Koen Van Assche (B)

Stadsbeiaardier Koen Van Assche trakteert op Bach, Spirituals en andere Afro-Amerikaanse muziek, en sluit af met Chopin in brons.

  maandag 19 augustus 2024 van 20:00 tot 21:00

Programma

 1. Ouverture, uit Suite 1 - Joost Boutmy (1697-1779)
 2. Triptiek rond Bach - Johann Sebastian Bach (1685-1750)
  • Adagio, uit Vioolsonate nr 1 (BWV 1001)
  • Siciliano, uit Fluitsonate (BWV 1031)
  • Wohl mir, dass ich Jesum habe (BWV 147)
    
 3. Joshua Fit the Battle of Jericho - Spiritual Jessie Montgomery (°1981)
  Tower City (2018), for carillon
   
 4. Swing Low, Sweet Chariot - Spiritual Louis Armstrong (1901-1971)
  What a Wonderful World
   
 5. Go Down Moses - Spiritual Spencer Williams (1889-1965)
  Basin Street Blues
   
 6. Give me that old time religion - Spiritual Scott Joplin (1868-1917)
  The Entertainer
   
 7. Preludium, opus 28 nr 15 (‘Regendruppelpreludium’)
 8. Wals, opus 64, nr 1 (‘Minutenwals’)
 9. Grande Valse Brillante, opus 18

Toelichting

 • 1 t/m 2: Barok in brons; 3 t/m 6: Spirituals als introductie op muziek van Afro-Amerikaanse componisten; 7 t/m 8: Chopin in brons

Beiaardbewerkingen

 • 1 J. D’hollander; 2a B. Winsemius; 2b P. Bremer; 2c, 6b A. Abbenens; 3a, 5a, 6a P. Wolf; 4a M. Myhre; 4b T. Laue; 5b E. Vandevoort; 7, 8, 9 K. Van Assche

Luisterplekken

Op verschillende plekken in de stad kan je in alle rust genieten van dit beiaardconcert. Probeer een plek te bemachtigen in de buurt van Museum Vleeshuis: op de Ruckersplaats of de Bullinckplaats. Je kan ook terecht in één van de kleine straatjes rond de kathedraal, bijvoorbeeld in De Vlaeykensgang. Andere goede luisterplekken zijn de Grote Markt, de Groenplaats en de Handschoenmarkt, op voorwaarde dat er geen evenementen doorgaan.

Mag het iets meer zijn?

Reserveer dan een betalende luisterplek in de idyllische binnentuin van de 18de-eeuwse Hofkamer, een pronkkamer in rococostijl op een boogscheut van de kathedraal. In de prijs is ook een bezoek aan de Hofkamer met audioguide inbegrepen.

Lees meer

Over de beiaardier

Koen Van Assche (°1967) is beiaardier van Antwerpen, Lier, Turnhout en Herentals. Zijn muzikale opleiding begon in het kinderkoor van de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen, evenals met fluitlessen aan de muziekacademie van Mortsel. Op 14-jarige leeftijd begon hij zijn beiaardstudie aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen, waar hij in 1986 afstudeerde. Later behaalde hij het Masterdiploma Beiaard aan de LUCA School of Arts (Lemmens, Leuven). Hij heeft prijzen gewonnen op verschillende internationale beiaardwedstrijden en geeft concerten en masterclasses in Europa, Noord-Amerika en Australië. Hij is een bekend pedagoog en auteur van een didactische methode voor de beiaard. Hij doceert beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen en aan Podiumacademie Lier.

Koen staat bekend om zijn uitvoeringen van beiaard in samenspel met andere instrumenten, vooral met de "Bronzen Piano" (www.bronzenpiano.com), een mobiele beiaard die eigendom is van Anna Maria Reverté en hemzelf. Zij verzorgden onder andere een concert met strijkorkest in de befaamde Sagrada Familia in Barcelona in 2017. Koen heeft concerten gespeeld met verschillende orkesten, maar ook met uiteenlopende bezettingen als piano, klavecimbel, orgel, synthesizer, koperblazers, fagot, klassieke accordeon, akoestische en ritmische percussie, koor, klarinet, hobo, trompet, doedelzakken, harp, harpkwartet, fluit, traverso, cello. Ook gaf hij concerten met woordkunstenaars en als begeleider van dans, zowel klassiek als modern.

Als promotor van de beiaard in de lokale cultuur ontving hij culturele prijzen en erkenningen van de steden Lier, Turnhout en Herentals. Hij heeft 8 cd’s voor beiaard opgenomen, waaronder “De Vier Seizoenen” van Antonio Vivaldi; de klaviermuziek van Matthias Vanden Gheyn; de dubbel-cd "Grand Carillons", met onder meer pianomuziek van Chopin. Ook nam hij de cd "Lier in Brons" op, met beiaard in combinatie met piano, mezzosopraan, klassieke accordeon, harp en fluit. Koen Van Assche is de huidige voorzitter van de Beiaard Wereld Federatie.

Over de beiaard

De muziek van de Antwerpse kathedraaltoren is een belangrijk thema in Museum Vleeshuis. Het gaat immers om de klanken die de gewone burgers dagelijks hoorden in de stad. Muzikale modes en smaken werden voor een groot deel bepaald door de beiaard. Hoe dat allemaal in zijn werk ging, kom je in het museum te weten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief