Fan van dit collectiestuk?
Breng dan hieronder je stem uit en win een luxueuze Samsung TV!
Stemmen kan nog t/m 18 mei 2025 tot 12 uur. Op die dag is het International Museum Day en wordt de winnaar bekend gemaakt.
Toevallig ook fan van ons gebouw? Goed nieuws, want je kan ook op het Vleeshuis zelf stemmen.

Nog niet overtuigd?
Het Ruckersklavecimbel is een van de zeldzame, in Vlaanderen bewaarde transponerende klavecimbels. Het had twee klavieren die niet met elkaar verbonden zijn en die een kwart in toonhoogte verschillen. Zo kon de klavecinist gemakkelijk met alle instrumenten in alle toonaarden meespelen. Ook bijzonder is dat het klavecimbel relatief onaangetast is gebleven: er zijn door de eeuwen heen weinig aanpassingen of ingrijpende restauraties uitgevoerd. Die uitzonderlijke authenticiteit verklaart waarom het in 2013 werd opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.
Het klavecimbel deed ooit dienst in de Antwerpse Sint-Jacobskerk waar het werd bespeeld tijdens feestelijke missen of bij plechtige begrafenissen, als onderdeel van een groter ensemble. Hoewel klavecimbels vanaf het einde van de 18de eeuw in onbruik raakten, bleef het Ruckersinstrument bewaard in de Sint-Jacobskerk. Omstreeks 1864 kwam het uiteindelijk in de stedelijke museumcollectie terecht. Vandaag is het niet meer bespeelbaar. Alhoewel…
Een nieuw klavecimbel
In 2024 vroeg Museum Vleeshuis aan instrumentenbouwer Bas Neelen om een nieuw klavecimbel te bouwen voor de collectie, geïnspireerd door het Ruckersklavecimbel uit 1615. Het nieuwe instrument wordt gemaakt met historisch correcte materialen en technieken, in de geest van klavecimbelbouwer Andreas Ruckers. Lees meer